Kutia i inne propozycje z makiem w roli głównej
Ciasto:
1 kostka margaryny
3 jaja (2 białka należy usunąć)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto należy wyrobić dodając do siebie wszystkie wymienione składniki. Składniki powinny przez kilka godzin znajdować się w tej samej temperaturze.
Orzeszki piecze się w specjalnej formie w kształcie zamykanej patelni. Urządzenie to zakupić można w niektórych sklepach internetowych oraz w sklepach AGD. Należy zwrócić uwagę, by urządzenie wykonane było z grubego metalu o silnym stopie. Rączka też powinna być solidna. Za najlepsze uważa się stare urządzenia żeliwne sprzedawane w latach 90. przez osoby z byłego Związku Radzieckiego.
Orzeszki piecze się na owej maszynce wkładając w każde wgłębienie 1/5 łyżeczki ciasta. Wcześniej każdą z dziurek należy posmarować mała ilością smalcu. Można do tego użyć rozpuszczonego smalcu i smarować za pomocą pędzelka. Piecze się zaledwie 1 minutę na bardzo rozgrzanym urządzeniu.
Masa
1/4 szklanka mleka
niecałe 3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1,5 łyżki kakao naturalnego
1,5 szklanka mleka w proszku
Wiśnie w wódce
Mleko w płynie wymieszać z cukrem, margaryną i kakao. Podgrzewać całość do momentu rozpuszczenia margaryny. Odstawić do wystygnięcia, dodać mleko w proszku i wszystko wymieszać za pomocą miksera. Drążone wiśnie na noc należy zamoczyć w wódce. Potem należy je odsączyć.
Orzeszki składa się wkładając w jedną połówkę wiśnie, a w drugą masę. Orzeszka układa się skorupą z wiśnią do dołu - wówczas masa sama spłynie na wiśnię.