Kutia i inne propozycje z makiem w roli głównej

2014-12-16

Odcinek Kuchni PiK-a z 22.12.2014

Mak w roli głównej, ale dokładamy też przepis na orzeszki z kruchego ciasta. Przepis na 70 sztuk.

Ciasto:
1 kostka margaryny
3 jaja (2 białka należy usunąć)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto należy wyrobić dodając do siebie wszystkie wymienione składniki. Składniki powinny przez kilka godzin znajdować się w tej samej temperaturze.

Orzeszki piecze się w specjalnej formie w kształcie zamykanej patelni. Urządzenie to zakupić można w niektórych sklepach internetowych oraz w sklepach AGD. Należy zwrócić uwagę, by urządzenie wykonane było z grubego metalu o silnym stopie. Rączka też powinna być solidna. Za najlepsze uważa się stare urządzenia żeliwne sprzedawane w latach 90. przez osoby z byłego Związku Radzieckiego.

Orzeszki piecze się na owej maszynce wkładając w każde wgłębienie 1/5 łyżeczki ciasta. Wcześniej każdą z dziurek należy posmarować mała ilością smalcu. Można do tego użyć rozpuszczonego smalcu i smarować za pomocą pędzelka. Piecze się zaledwie 1 minutę na bardzo rozgrzanym urządzeniu.

Masa
1/4 szklanka mleka
niecałe 3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1,5 łyżki kakao naturalnego
1,5 szklanka mleka w proszku
Wiśnie w wódce

Mleko w płynie wymieszać z cukrem, margaryną i kakao. Podgrzewać całość do momentu rozpuszczenia margaryny. Odstawić do wystygnięcia, dodać mleko w proszku i wszystko wymieszać za pomocą miksera. Drążone wiśnie na noc należy zamoczyć w wódce. Potem należy je odsączyć.

Orzeszki składa się wkładając w jedną połówkę wiśnie, a w drugą masę. Orzeszka układa się skorupą z wiśnią do dołu - wówczas masa sama spłynie na wiśnię.

Zobacz także

Osetyjskie pieragi

Osetyjskie pieragi

Witamy na stronie radiowego magazynu "Miłego dnia", zapraszającego do spędzania czasu z nami od godz. 10.00 do 15.00. Ze względu na bogactwo tematyczne codziennej oferty, zawartość magazynu ułożona została w dwóch blokach.
W naszej audycji pojawiają się interesujący goście, otwarte dyskusje i pytania od Słuchaczy, zaproszenia do udziału w wydarzeniach kulturalnych (i nie tylko) na terenie Kujaw i Pomorza.
Od poniedziałku do piątku "Miłego dnia" życzą Państwu: Ewa Kurzawa, Piotr Majewski i Tomasz Kaźmierski.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

"Miłego dnia"
Polskie Radio PiK,
ul.Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz
e-mail: magazyn(at)radiopik.pl


Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę