Przepis na makowiec - palce lizać!!!
Ciasto:
600 g mąki
150 g cukru pudru
150 g masła
2 całe jaja
1/2 szklanki mleka
60 g drożdży
1/5 łyżeczki soli
Wykonanie ciasta drożdżowego
Mąkę przesiać, cukier puder utrzeć z jajami. Rozpuścić masło. Mleko podgrzać do temp. ok. 60 stopni C, dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić mleko z drożdżami w ciepłe miejsce. Do mąki dodać utarte z cukrem jaja, masło, sól oraz mleko z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto dobrze wyrobić. Włożyć do dużego naczynia i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa
1/5 kg maku
200 g cukru
2 jaja
200 g margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
olejek migdałowy
bakalie
10-20 g drożdży
Wykonanie masy makowej
Mak zalać wrzątkiem dnia poprzedniego i odstawić na całą noc. Następnie należy go odcedzić i zmielić wraz z cukrem trzy razy używając do tego maszynki do mielenia mięsa o drobnych oczkach. W garnku roztopić tłuszcz, dodając do niego mak, miód, mąkę, olejek, bakalie i bułkę tartą. Oddzielić białka od żółtek . Żółtka dodać do masy makowej. Całość smażyć na małym ogniu ok 10 minut, często mieszając. Dodać roztopione w małej ilości mleka drożdże. Białka ubic na sztywną pianę i dodać do gorącego maku.
Łączenie ciasta z masą makową
Ciasto rozwałkować, podzielić na dwa prostokąty. Każdy posmarować białkiem i ułożyć na nim masę makową. Zawinąć całość w rulon i włożyć go do wąskiej blachy piekarniczej łączeniem od spodu. Piec około 50 minut w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku. W momencie wyrośnięcia ciasta temperaturę należy zwiększyć do 160-170 stopni C.