Ciecierzyca i soczewica

2014-10-31

Ciecierzyca i soczewica - odcinek Kuchni Pik-a z 03.11.2014

Ciąg dalszy przepisów z podróży.

Prowansalska zupa z ciecierzycy
Składniki:
300 g moczonej przez noc ciecierzycy
mała cebula
kilka ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki, zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz, kmin, chilli
puszka pomidorów bez skóry
cząstki cytryny i paseczki skórki cytrynowej do przybrania
bulion:
1,5 litra wody
0.5 kg mięsa z kurczaka lub indyka
liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
kawałek selera, pora, cebula
Wykonanie:
Do wody wrzucić pokrojone mięso, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Po zagotowaniu dodać pokrojone: seler, por, cebulę.
Na patelni, na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać siekane pomidory z puszki, kmin i chilli. Wszystko razem zagotować.
W osobnym garnku zagotować ciecierzycę, która wcześniej przez 12 h moczyła się w wodzie. Gdy ziarna będą już miękkie należy połączyć je z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Po zagotowaniu całość wlewa się do bulionu, z którego należy wcześniej wyjąc warzywa i mięso. Wedle uznania wyjęte warzywa i mięso można pokroić i dodać do zupy. Na koniec do potrawy wciska się sok z połówki cytryny oraz posypuje ja się czarnym pieprzem i szczypta ziół prowansalskich. Można dosolić do smaku.

Ciecierzyca po indyjsku
Składniki:
szkolanka cieciorki
3 pomidory bez skórki
strączek papryczki chilli
2 średnie cebule
płaska łyżeczka kurkumy
łyżeczka kminu rzymskiego
ząbek czosnku
kawałek imbiru (2x2cm)
3 łyżki oleju
łyżeczka mielonej kolendry
2-3 goździki
liść laurowy
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie
Cebulę kroimy w pióra i smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż zacznie się karmelizować i przybierze brązowy kolor. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, a po chwili liście laurowe, chilli, goździki, pomidory oraz starty imbir. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy kurkumę, kolendrę oraz wcześniej ugotowaną do miękkości cieciorkę i gotujemy razem około 15 minut. Na sam koniec dodajemy uprażone ziarna kminu i sok z cytryny.

Soczewica - wysokobiałkowe curry hinduskie

2 szklanki soczewicy czerwonej, połówki
2 cebule
5 ząbków czosnku
pierś z kurczaka
kurkuma, kolendra, pieprz, kmin rzymski
4 pomidory obrane ze skóry
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Cebulę z czosnkiem i kurczakiem usmażyć na głębokiej patelni, dodać ugotowaną wczesniej soczewicę, obrane ze skóry pomidory i przyprawy. Gotować około 30 minut na bardzo małym ogniu, aż do odparowania wody. Podawać z chlebkami hinduskimi. Wersja oryginalna nie przewiduje mięsa.

Zobacz także

Osetyjskie pieragi

Osetyjskie pieragi

Witamy na stronie radiowego magazynu "Miłego dnia", zapraszającego do spędzania czasu z nami od godz. 10.00 do 15.00. Ze względu na bogactwo tematyczne codziennej oferty, zawartość magazynu ułożona została w dwóch blokach.
W naszej audycji pojawiają się interesujący goście, otwarte dyskusje i pytania od Słuchaczy, zaproszenia do udziału w wydarzeniach kulturalnych (i nie tylko) na terenie Kujaw i Pomorza.
Od poniedziałku do piątku "Miłego dnia" życzą Państwu: Ewa Kurzawa, Piotr Majewski i Tomasz Kaźmierski.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

"Miłego dnia"
Polskie Radio PiK,
ul.Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz
e-mail: magazyn(at)radiopik.pl


Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę