Ciecierzyca i soczewica
mała cebula
kilka ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki, zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz, kmin, chilli
puszka pomidorów bez skóry
cząstki cytryny i paseczki skórki cytrynowej do przybrania
bulion:
1,5 litra wody
0.5 kg mięsa z kurczaka lub indyka
liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
kawałek selera, pora, cebula
Wykonanie:
Do wody wrzucić pokrojone mięso, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Po zagotowaniu dodać pokrojone: seler, por, cebulę.
Na patelni, na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać siekane pomidory z puszki, kmin i chilli. Wszystko razem zagotować.
W osobnym garnku zagotować ciecierzycę, która wcześniej przez 12 h moczyła się w wodzie. Gdy ziarna będą już miękkie należy połączyć je z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Po zagotowaniu całość wlewa się do bulionu, z którego należy wcześniej wyjąc warzywa i mięso. Wedle uznania wyjęte warzywa i mięso można pokroić i dodać do zupy. Na koniec do potrawy wciska się sok z połówki cytryny oraz posypuje ja się czarnym pieprzem i szczypta ziół prowansalskich. Można dosolić do smaku.
szkolanka cieciorki
3 pomidory bez skórki
strączek papryczki chilli
2 średnie cebule
płaska łyżeczka kurkumy
łyżeczka kminu rzymskiego
ząbek czosnku
kawałek imbiru (2x2cm)
3 łyżki oleju
łyżeczka mielonej kolendry
2-3 goździki
liść laurowy
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie
Cebulę kroimy w pióra i smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż zacznie się karmelizować i przybierze brązowy kolor. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, a po chwili liście laurowe, chilli, goździki, pomidory oraz starty imbir. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy kurkumę, kolendrę oraz wcześniej ugotowaną do miękkości cieciorkę i gotujemy razem około 15 minut. Na sam koniec dodajemy uprażone ziarna kminu i sok z cytryny.
Soczewica - wysokobiałkowe curry hinduskie
2 szklanki soczewicy czerwonej, połówki
2 cebule
5 ząbków czosnku
pierś z kurczaka
kurkuma, kolendra, pieprz, kmin rzymski
4 pomidory obrane ze skóry
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cebulę z czosnkiem i kurczakiem usmażyć na głębokiej patelni, dodać ugotowaną wczesniej soczewicę, obrane ze skóry pomidory i przyprawy. Gotować około 30 minut na bardzo małym ogniu, aż do odparowania wody. Podawać z chlebkami hinduskimi. Wersja oryginalna nie przewiduje mięsa.