Ciecierzyca - przepisy z podróży

2014-10-26

Ciecierzyca - odcinek Kuchni PiK-a z 27.10.2014

Ciecierzyca - pochodzi z zachodniej Azji i bardzo popularna jest w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Przygotujemy z niej hummus, jest też genialnym dodatkiem do sałatek. Radosław Kożuszek proponuje kilka przepisów, które poznał w czasie swoich licznych podróży.

Ciecierzyca na talerzu

W Polsce mąkę z ciecierzycy nie jest łatwo kupić. Najlepiej zrobić ją samemu. Ziarna kupimy w większych sklepach za 3-4 zł za 400 g. W sklepach ekologicznych oraz w delikatesach za taką samą gramaturę zapłacimy 7-10 zł. Aby uzyskać mąkę wystarczy ziarna ciecierzycy podprażyć delikatnie na suchej patelni aby nie były zbyt wilgotne i zmielić w robocie kuchennym na dużych obrotach przynajmniej przez 5 minut. Przed dodaniem jej do potrawy dobrze jest przesiać ją przez sito, gdyż może zawierać twarde grudki.

Mąka ma przyjemny, orzechowy smak, bardziej lub mniej intensywny w zależności od tego jak mocno podprażymy ziarna. Ciecierzyca nie zawiera glutenu, ale ma właściwości sklejające, dlatego jej dodatek umożliwia wyeliminowanie jaj. Posiada wysoki indeks sytości i niski indeks glikemiczny, dlatego może być dobrym daniem dietetycznym. Zawiera 20% łatwo przyswajalnego białka roślinnego oraz sporo przyswajalnego żelaza.

Placki socca

Jest to potrawa wywodząca się z rejonów Lazurowego Wybrzeża we Francji. Aromatyczne placki jada się same, posypane pieprzem i rozmarynem lub jako dodatek do innych potraw. Placki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej i jaj. Są wysokobiałkowe, niskokaloryczne, bardzo sycące i nie zawierają glutenu. W oryginalnym francuskim przepisie naleśniki smaży się z jednej strony na patelni, po czym zapieka w piekarniku, do momentu aż zetną się na wierzchu i wytworzy się na nich delikatna, chrupiąca skorupka. Placki można jednak smażyć z obu stron na patelni.

Składniki:

szklanka mąki z ciecierzycy
szklanka wody
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego kminku lub rozmarynu
pieprz czarny

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką, pozbawioną grudek masę. Można użyć do tego celu miksera lub trzepaczki. Następnie uzyskaną masę pozostawiamy w lodówce na przynajmniej godzinę. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnie posmarowaną delikatnie olejem i smażymy placki z dwóch stron bardzo delikatnie je obracając.

Socca najlepiej smakuje zaraz po zdjęciu z patelni. Można ją podawać z jakimkolwiek nadzieniem, nawet na słodko.



Zobacz także

Osetyjskie pieragi

Osetyjskie pieragi

Witamy na stronie radiowego magazynu "Miłego dnia", zapraszającego do spędzania czasu z nami od godz. 10.00 do 15.00. Ze względu na bogactwo tematyczne codziennej oferty, zawartość magazynu ułożona została w dwóch blokach.
W naszej audycji pojawiają się interesujący goście, otwarte dyskusje i pytania od Słuchaczy, zaproszenia do udziału w wydarzeniach kulturalnych (i nie tylko) na terenie Kujaw i Pomorza.
Od poniedziałku do piątku "Miłego dnia" życzą Państwu: Ewa Kurzawa, Piotr Majewski i Tomasz Kaźmierski.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

"Miłego dnia"
Polskie Radio PiK,
ul.Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz
e-mail: magazyn(at)radiopik.pl


Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę