Indżera - pieczywo z Etiopii

2014-09-15

Indżera - odcinek 15.09.2014

Etiopska indżera

Indżera to rodzaj pieczywa, w formie cienkich i szarych podpłomyków, które wypiekane są z teffu. Indżera powstaje po wymieszaniu mąki z wodą, którą odstawia się na parę dni, by uległa sfermentowaniu, dzięki czemu ciasto ma lekko kwaśny posmak. Ciasto wylewa się na blachę umieszczoną nad paleniskiem albo umieszczoną w piekarniku elektrycznym. Podaje się je z różnymi sosami i sałatkami. Indżerę spożywa się też w Somalii, Kenii, Erytrei i Sudanie. Indżerę podaje się na dużym półmisku. Jedna lub dwie (w zależności od wielkości naczynia) przykrywają jego dno. Następnie na placki nakłada się mięso (wołowinę, kurczaka), warzywa (groszek, kapustę, szpinak), a środek indżery polewa się ostrym sosem. Zgromadzeni dookoła półmiska goście obmywają ręce. Następnie urywają kawałek placka i chwytają w niego kawałek mięsa bądź też odrobinę warzyw, maczają je w sosie po czym biorą całość do ust. Gospodyni od czasu do czasu dokłada nowe kawałki mięsa lub ubywające warzywa.

Składniki:
łyżka drożdży (lub pozostałość ciasta od zeszłej indżery)
0,5 kg mąki z teffu
1 l ciepłej wody
kilka szczypt soli

Wersja regionalna
2 butelki żurku kujawskiego
mąka żytnia - w ilości aby wyszło nam ciasto naleśnikowe.
kilka szczypt soli

Wykonanie:

Zmieszać składniki do czasu osiągnięcia gładkiego, dobrze wyrobionego ciasta. Można użyć miksera. Naczynie z ciastem zamknąć pokrywą i pozostawić na 2–3 dni w ciepłym miejscu w celu lekkiej fermentacji. Zlać nadmiar płynu sponad rosnącego ciasta. Dodać niewielką ilość ciepłej wody, tak aby po posoleniu i wymieszaniu uzyskało gęstość ciasta naleśnikowego. Pozostawić jeszcze w cieple 0,5 godz. Ciasto nalewać cienką warstwą na maksymalnie rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. Piec jednostronnie. Po ok. 1,5 min (pojawieniu się pęcherzyków) naleśnik jest gotowy. Wypieki studzić na lnianym ręczniku. Miernikiem jakości indżery jest delikatna miękkość, nieprzerywanie się podczas rolowania oraz zachowywanie świeżości przez kilka dni. Z powodu lekko kwaskowego smaku najlepiej podawać z sosami mięsno-warzywnymi.

Zobacz także

Osetyjskie pieragi

Osetyjskie pieragi

Witamy na stronie radiowego magazynu "Miłego dnia", zapraszającego do spędzania czasu z nami od godz. 10.00 do 15.00. Ze względu na bogactwo tematyczne codziennej oferty, zawartość magazynu ułożona została w dwóch blokach.
W naszej audycji pojawiają się interesujący goście, otwarte dyskusje i pytania od Słuchaczy, zaproszenia do udziału w wydarzeniach kulturalnych (i nie tylko) na terenie Kujaw i Pomorza.
Od poniedziałku do piątku "Miłego dnia" życzą Państwu: Ewa Kurzawa, Piotr Majewski i Tomasz Kaźmierski.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

"Miłego dnia"
Polskie Radio PiK,
ul.Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz
e-mail: magazyn(at)radiopik.pl


Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę