Polecamy pastę grochową po etiopsku.
Składniki:
500 g ugotowanego grochu (połówki, wcześniej wymoczonego)
200 ml oleju roślinnego
3 łyżki (czubate) papryczki beriberi ( mogą być chili )
3 średnie posiekane cebule
2 łyżeczki posiekanego czosnku
łyżeczka mielonego surowego imbiru
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta kurkumy
3 szklanki wody
łyżeczka soli (lub do smaku)
Wykonanie:
Podsmażyć na złoto cebulę, czosnek i imbir. Dodać papryczki, wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 10 minut. Dodać ugotowany groch i wodę. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, aż do zgęstnienia sosu. Wymieszać z kardamonem, kurkumą i pieprzem.