Zobacz także
Dieta czy zdrowy i świadomy sposób jedzenia?
Wróbel ma swoje jedzeniowe nawyki, ale ich nie zmienia. Ludzie ciągle eksperymentują i zapominają szybko o tym, co jest dla nich najlepsze. Często liczy się… Czytaj dalej »
Świteczna symbolika potraw.
Dlaczego jajko jest symbolem Świąt Wielkanocnych, sól ma właściwości magiczne, a dzieci z Włocławka nie dostają prezentów od Zająca?. Czytaj dalej »
Świąteczne przejedzenie.
Umiar w jedzeniu - to polecamy, ale co, jeżeli jednak nie uda nam się pokonać dużego apetytu. Mamy na to kilka sparwdzonych sposobów. I nawet nie trzeba sięgać… Czytaj dalej »
Świąteczny jadłospis.
Z Radosławem Kożuszkiem proponujemy w jadłospisie świątecznym dania mniej kaloryczne. Także sami możemy przygotować pyszną biała kiełbasę, szynkę… Czytaj dalej »
Herbacianych historii ciąg dalszy.
Ostatnie herbaciane rozmowy. Tym razem opowiadamy o herbacie Ulung oraz o tym , dlaczego powinno pić się herbatę w czarkach, czy herbata może nam zaszkodzić… Czytaj dalej »
Czarna i biała - te herbaty popijamy w kolejnym odcinku Kuchni PiK-a
Czarna jest bardzo popularna, biała niezwykle droga, obie rosną na tej samej plantacji. Jest jeszcze herbata, która smakuje jak zalany torf. W Kuchni PiK-a… Czytaj dalej »
Zielono mi - tym razem chodzi o herbatę.
Herbata wielokrotnego parzenia. Czyli jak przygotować dobrą zieloną herbatę. Pierwszą zalaną wylewamy. Potem czynność powtarzamy. Po co tyle zachodu? Aby… Czytaj dalej »
Zielona, czarna, czerwona oraz biała....ale na tym jej możliwości się nie kończą. Herbata - to temat naszych wczesnowiosennych…
Jak wyglądają plantacje herbaty, jakie legendy opowiadają jej historie, dlaczego biała herbata jest najdroższa ....mamy wiele pytań na temat herbaty. W Polsce… Czytaj dalej »
Gramatka i ślepe ryby - czyli proste i chude zupy postne zdominowały nasz jadłospis.
Gramatka, ślepe ryby, śledzie, krychane kartofle - czyli jak zaplanować postny jadłospis. Radosław Kożuszek poleca żur. Ale do Wielkanocy będzie trzeba… Czytaj dalej »
Śledź - jadany przez cały rok, ale na koniec karnawału zdecydowanie poświęcamy mu więcej uwagi. Jutro śledzik ma…
Dlaczego śledź zdobył tak dużą popularność w czasie Wielkiego Postu, jak przygotować smażonego śledzia i jak wykonać sałatkę śledziową w śmietanie?… Czytaj dalej »
pod adresami:
"Miłego dnia"
Polskie Radio PiK,
ul.Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz
e-mail: magazyn(at)radiopik.pl