Zobacz także
Pietruszka
Koniec lata, powinniśmy mieć już organizm przygotowany do zimy, bo świeże owoce i warzywa. Najlepsza jest jednak pietruszka. Czytaj dalej »
O ziołach, które zabieramy na wakacje
Kobylak, mięta i koper włoski - to trzeba przy sobie mieć. Czytaj dalej »
Letnia chrypka
Ciepło, przeciągi i zimne napoje to przyczyny nie tylko drobnej chrypki, ale także bólów szyi, ucha, w okolicach krzyża, i innych dolegliwości. Zioła nie… Czytaj dalej »
Olej z liści żywokostu
Była o nim mowa nie raz. Jest doskonałym środkiem na odmłodzenie skóry i rozstępy. Doskonale wspiera odbudowę kości, pomaga zwalczyć opuchliznę i ma… Czytaj dalej »
Porzeczki
Najważniejsze - nie mrozić. Mrożone porzeczki tracą swoje cenne właściwości. A jeśli nie mrozić to co? Radzi pani Stefania, radiowa znawczyni ziół i… Czytaj dalej »
Syrop Jana III Sobieskiego
Kurdybanek był ziołem pospólstwa zanim odkrył i docenił jego właściwości król Jan III Sobieski. Podobno zachwycił się jego urodą... A jak przygotować… Czytaj dalej »
Syrop królowej Marysieńki
Marysieńce najbardziej podobał się chaber i rumianek i z tych dwóch roślin przygotowywala ona syrop, którym raczyła swoich gości. Skąd wziąć chaber… Czytaj dalej »
Herbata królewska
Wzmacnia komórki, krew, szpik i jest pożyteczna dla organizmu, zwłaszcza na wiosnę. A jak i z czego ją przygotować? Radzi radiowa znawczyni ziół wszelakich… Czytaj dalej »
Wino z liści brzozy
Zbawienne właściwości brzozy były nie raz już omawiane. A liści brzoza ma teraz pod dostatkiem, najlepszy więc to czas na przygotowanie syropu na kaszel… Czytaj dalej »
Chrzan
Tym razem udajemy się do ogrodu po chrzan. Z chrzanu i modu można zrobić syrop, który działa bakteriobójczo, dobrze działa na wątrobę i ogólnie na cały… Czytaj dalej »