I edycja ogólnopolskiego Konkursu "Gotuj z Braillem", 16.05.2023r. K-PSOSW nr1 w Bydgoszczy, ul.Krasińskiego 10 (zakończony)
Ustalony został jeden etap Konkursu, składający się z 2 części:
1) teoretycznej (pisemnej),
2) praktycznej.
Część teoretyczna – pisemna, przeprowadzana będzie w formie testu składającego się z 30 zadań zamkniętych, zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna będzie prawidłowa. Można uzyskać maksymalnie 30 punktów. Część pisemna konkursu będzie przeprowadzona z wykorzystaniem arkuszy i kart odpowiedzi. Czas trwania części teoretycznej to 60 minut.
Część praktyczna konkursu będzie przeprowadzana w formie zadania praktycznego i polega na wykonaniu przez uczestnika zadania związanego z tematem tegorocznego konkursu na przygotowanym stanowisku w czasie 120 minut. Część praktyczna będzie przeprowadzana według modelu:
· wykonanie – sporządzenie i ekspedycja dwóch porcji wybranego przez uczestnika dania zasadniczego związanego z tematem Konkursu
· prezentacja – zaprezentowanie przez uczestnika potrawy (krótki opis sporządzania, wykorzystanych produktów i technik).
Cele przedsięwzięcia:
Rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz,
Nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z całej Polski,
Promowanie osób z niepełnosprawnościami jako pełnoprawnych uczestników rynku pracy,
Zaprezentowanie umiejętności zawodowych (kulinarnych) uczniów ośrodków szkolno–wychowawczych,
Poznanie produktów i smaków kuchni regionalnych. Zaprezentowanie potrawy inspirowanej kuchnią wybranego regionu.
Podnoszenie jakości kształcenia w zawodzie kucharz,
Wymiana doświadczeń między Ośrodkami,
Rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego.
Przedsięwzięcie jest kierowane do uczniów 3-letnich Szkół Branżowych I stopnia w zawodzie kucharz, kształcących młodzież z dysfunkcją wzroku. Planowany jest przyjazd 6 osób plus opiekunowie