I edycja ogólnopolskiego Konkursu "Gotuj z Braillem", 16.05.2023r. K-PSOSW nr1 w Bydgoszczy, ul.Krasińskiego 10 (zakończony)

2023-05-08
mat. organizatora

mat. organizatora

Konkurs jest organizowany dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz w specjalnych ośrodkach szkolno – wychowawczych dla osób niewidomych i słabowidzących Dostosowania zostaną przygotowane po uwzględnieniu ich w zgłoszeniu ucznia na konkurs.
Ustalony został jeden etap Konkursu, składający się z 2 części:
1) teoretycznej (pisemnej),
2) praktycznej.
Część teoretyczna – pisemna, przeprowadzana będzie w formie testu składającego się z 30 zadań zamkniętych, zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna będzie prawidłowa. Można uzyskać maksymalnie 30 punktów. Część pisemna konkursu będzie przeprowadzona z wykorzystaniem arkuszy i kart odpowiedzi. Czas trwania części teoretycznej to 60 minut.
Część praktyczna konkursu będzie przeprowadzana w formie zadania praktycznego i polega na wykonaniu przez uczestnika zadania związanego z tematem tegorocznego konkursu na przygotowanym stanowisku w czasie 120 minut. Część praktyczna będzie przeprowadzana według modelu:
· wykonanie – sporządzenie i ekspedycja dwóch porcji wybranego przez uczestnika dania zasadniczego związanego z tematem Konkursu
· prezentacja – zaprezentowanie przez uczestnika potrawy (krótki opis sporządzania, wykorzystanych produktów i technik).
Cele przedsięwzięcia:
Rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz,
Nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z całej Polski,
Promowanie osób z niepełnosprawnościami jako pełnoprawnych uczestników rynku pracy,
Zaprezentowanie umiejętności zawodowych (kulinarnych) uczniów ośrodków szkolno–wychowawczych,
Poznanie produktów i smaków kuchni regionalnych. Zaprezentowanie potrawy inspirowanej kuchnią wybranego regionu.
Podnoszenie jakości kształcenia w zawodzie kucharz,
Wymiana doświadczeń między Ośrodkami,
Rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego.
Przedsięwzięcie jest kierowane do uczniów 3-letnich Szkół Branżowych I stopnia w zawodzie kucharz, kształcących młodzież z dysfunkcją wzroku. Planowany jest przyjazd 6 osób plus opiekunowie

Zobacz także

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę