Wiekowe ekspozycje w muzeum nad Brdą!

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego to największe muzeum w Bydgoszczy działające od 1923 roku. Dziedziczy tradycje założonego w 1880 roku Towarzystwa Historycznego Obwodu Nadnoteckiego, którego celem miało być prowadzenie badań naukowych dotyczących historii regionu oraz gromadzenie pamiątek. Zbiory lokowano na chórze poklasztornego kościoła Klarysek, a od 30 listopada 1890 roku. były one udostępnione do zwiedzania.

W obliczu przejścia Bydgoszczy do odrodzonego państwa polskiego, o czym zdecydował Traktat wersalski, w maju 1919 roku część zbiorów wywieziono do Berlina i zdeponowano w „Museum für Völkerkunde”. Po objęciu miasta przez władze polskie 20 stycznia 1920 roku podjęto starania w celu otwarcia nowej placówki - Muzeum Miejskiego. Na jego lokalizację wyznaczono sąsiadującą z kościołem pojezuickim kamienicę w zachodniej pierzei Starego Rynku pod nr 2. Otwarcie Muzeum Miejskiego nastąpiło 5 sierpnia 1923 roku, a jego pierwszym dyrektorem został ks. Jan Klein.

Tę wystawę zje się nie tylko oczami! Muzeum Okręgowe zaprasza do stołu!

2021-12-15, 19:52  Bogumiła Wresiło/Redakcja
Receptury, przepisy, naczynia, fotografie i stylowe aranżacje, czyli wszystko wokół kuchni oraz kulinarnych tradycji miasta i regionu. W czwartek 16 grudnia w Spichrzach nad Brdą otwarcie niezwykłej i bardzo smacznej wystawy zatytułowanej „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”. Na zdjęciu kuratorka wystawy, Anna Kornelia Jędrzejewska./fot. Bogumiła Wresiło

Receptury, przepisy, naczynia, fotografie i stylowe aranżacje, czyli wszystko wokół kuchni oraz kulinarnych tradycji miasta i regionu. W czwartek 16 grudnia w Spichrzach nad Brdą otwarcie niezwykłej i bardzo smacznej wystawy zatytułowanej „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”. Na zdjęciu kuratorka wystawy, Anna Kornelia Jędrzejewska./fot. Bogumiła Wresiło

Receptury, przepisy, naczynia, fotografie i stylowe aranżacje, czyli wszystko wokół kuchni oraz kulinarnych tradycji miasta i regionu. W czwartek 16 grudnia w Spichrzach nad Brdą otwarcie niezwykłej i bardzo smacznej wystawy zatytułowanej „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”. Na zdjęciu kuratorka wystawy, Anna Kornelia Jędrzejewska./fot. Bogumiła Wresiło

Receptury, przepisy, naczynia, fotografie i stylowe aranżacje, czyli wszystko wokół kuchni oraz kulinarnych tradycji miasta i regionu. W czwartek 16 grudnia w Spichrzach nad Brdą otwarcie niezwykłej i bardzo smacznej wystawy zatytułowanej „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”. Na zdjęciu kuratorka wystawy, Anna Kornelia Jędrzejewska./fot. Bogumiła Wresiło

Receptury, przepisy, naczynia, fotografie i stylowe aranżacje, czyli wszystko wokół kuchni oraz kulinarnych tradycji miasta i regionu. W czwartek 16 grudnia w Spichrzach nad Brdą otwarcie niezwykłej i bardzo smacznej wystawy zatytułowanej „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”. Na zdjęciu kuratorka wystawy, Anna Kornelia Jędrzejewska./fot. Bogumiła Wresiło

Receptury, przepisy, naczynia, fotografie i stylowe aranżacje, czyli wszystko wokół kuchni oraz kulinarnych tradycji miasta i regionu. W czwartek 16 grudnia w Spichrzach nad Brdą otwarcie niezwykłej i bardzo smacznej wystawy zatytułowanej „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”. Na zdjęciu kuratorka wystawy, Anna Kornelia Jędrzejewska./fot. Bogumiła Wresiło

Receptury, przepisy, naczynia, fotografie i stylowe aranżacje, czyli wszystko wokół kuchni oraz kulinarnych tradycji miasta i regionu. W czwartek 16 grudnia w Spichrzach nad Brdą otwarcie niezwykłej i bardzo smacznej wystawy zatytułowanej „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”.

Wystawa jest częścią całego kulinarnego projektu, w skład którego wchodzą m.in. konkurs na artystyczne dzieło z piernika, czy smaczne niespodzianki w punktach gastronomicznych Bydgoszczy.

– Jest to wystawa, która nie jest tylko wystawą, ale całym projektem obejmującym również szereg działań sieciujących restauracje, kawiarnie, cukiernie i bydgoskie organizacje zajmujące się dziedzictwem kulinarnym. Będzie to więc okazja nie tylko do zobaczenia obiektów materialnych związanych z historią kulinarną naszego miasta – a tych jest bardzo dużo, i są one bardzo ciekawe. Mamy butelki bydgoskich firm, narzędzia, które służyły do przygotowywania posiłków w Bydgoszczy. Najstarszym takim obiektem są żarna pochodzące z epoki kamienia, a najmłodsze to te, które w nazwie mają: „bydgoskie”, takie na przykład jak chociażby słynny podpiwek.

Zachęcamy, zgodnie z tytułem wystawy, do zwrócenia uwagi na receptury kulinarne. Jest to wynik naszej muzealnej kwerendy. Mamy przepisy, które opowiadają o potrawach przygotowywanych przed stu laty właśnie tutaj, w Bydgoszczy. Na wystawie jest także prezentowany bardzo duży zbiór etykiet, opakowań, pudełek projektanta bydgoskiego Bronisława Zygfryda Nowickiego, który był autorem etykiet, chociażby dla takich bydgoskich firm jak Piliński – wytwórnia musztardy i octu, Jutrzenka. Bardzo wiele tych opakowań wciąż budzi sentyment bydgoszczan (...) – mówi kuratorka wystawy, Anna Kornelia Jędrzejewska

Ekspozycji będzie towarzyszyć wydawnictwo „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”, w którym przedstawiony zostanie zbiór przepisów kulinarnych związanych z miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.

W trakcie trwania wystawy, na pyszne dania zapraszają do siebie bydgoskie restauracje oraz cukiernie i kawiarnie, w których możliwa będzie degustacja dań i wyrobów inspirowanych dawnymi przepisami związanymi z Bydgoszczą. Muzeum włącza się tym samym w powstający miejski szlak kulinarny, inicjowany przez Biuro Turystyki, Szkoleń i Konferencji „Visite”. Dawnych przepisów można szukać w menu: Cukierni Sowa, Warzelni Piwa, Restauracji Apteka i Kuchni Pałacowej w Ostromecku.

Muzeum Okręgowe organizuje także akcję „Podziel się przepisem!” i zachęca do odszukania swoich rodzinnych przepiśników: zeszytów, zbiorów z przepisami na różne dania i przesłanie ich zdjęć na adres etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl lub przyniesienia do muzeum, celem wykonania dokumentacji oraz pokazania ich w muzealnych mediach społecznościowych.

Materiał Bogumiły Wresiło - Śniadanie z Muzami

Zobacz także

Buty Balenciagi niczym te z XV w. wykopane w Bydgoszczy? Muzeum to udowodni

2022-05-12, 13:55

Tej nocy część słynnego Skarbu Bydgoskiego znów zostanie pokazana

2022-05-01, 18:00

Warsztaty malarskie i sesje zdjęciowe. 170. Urodziny Wyczółkowskiego [zdjęcia]

2022-04-23, 15:32

Darmowe wystawy dla dorosłych, warsztaty dla dzieci. Muzeum dla Ukrainy

2022-03-17, 15:24

40 lat, tyle samo artystów i format 40 na 40. Muzeum na rocznicę stanu wojennego

2021-12-13, 07:45

Moda kobieca w różnych epokach. Niezwykła wystawa w Bydgoszczy

2021-12-01, 15:40

Państwo Wanda i Leonard Pietraszakowie przekazali Bydgoszczy cenną kolekcję obrazów

2021-06-19, 11:30

Noc Muzeów w czasach pandemii. Co przygotowano w Bydgoszczy?

2021-05-15, 07:42

Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy zaprasza na pierwszą wystawę w nowym budynku

2021-05-07, 09:23
Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego to najstarsza i największa instytucja muzealna w Bydgoszczy gromadząca, badająca i opowiadająca o dziedzictwie historycznym, artystycznym i technicznym zarówno Bydgoszczy, jak i Polski, a nawet Europy.

Patron placówki Leon Wyczółkowski zamieszkiwał w okresie międzywojennym w Bydgoszczy i Gościeradzu. W tym ostatnim spoczął w grobie na cmentarzu parafialnym. Po śmierci artysty, żona, Franciszka Wyczółkowska, 8 kwietnia 1937 roku przekazała zgodnie z wolą męża pozostałą po nim spuściznę artystyczną Muzeum w Bydgoszczy. Tym samym zbory muzealne wzbogaciły się o 425 prac malarskich, graficznych, rysunkowych, pamiątki osobiste oraz wyposażenie pracowni.

11 kwietnia 1946 roku, chcąc uczcić zbliżającą się 94. rocznicę urodzin Leona Wyczółkowskiego, Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy przyjęło artystę za patrona.

Leon Wyczółkowski. Fot. pl.wikipedia.org
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę