17 grudnia 2023

2023-12-14
Po świątecznego karpia do Ślesina. Fot. facebook.com/karpnakielskiTrzecia niedziela grudnia, za tydzień Wigilia Bożego Narodzenia. W radiowym cyklu kulinarnym „Kuchnia Regionu” pora rozejrzeć się za karpiem. Ponoć najlepszy nakielski. Na terenie Kujaw i Pomorza od wieków Jezioro Ślesińskie pozwala kontynuować tradycję rybacką aktywną od blisko stu lat na terenie powiatu nakielskiego. Położenie na obszarze objętym ochroną przyrody w ramach europejskiej sieci Natura 2000, a także bliskość Noteci i Kanału Bydgoskiego zaopatrują stawy w świeżą i czystą wodę, tworząc idealne warunki do hodowli karpia. Produkcja karpia nakielskiego odbywa się według wzorców z drugiej połowy XIX wieku. Hodowla odbywa się bez udziału sztucznych stymulatorów wzrostu oraz innych substancji chemicznych. Karpie odżywiają się naturalnym pokarmem, jaki zapewnia żyzne, torfowe dno stawów. Ponadto ryby dokarmiane są zbożami z okolicznych upraw, przez co mięso karpia nakielskiego charakteryzuje się świeżym zapachem oraz specyficznym delikatnym smakiem. Jest delikatne, kruche, pełne aromatu oraz bogate w składniki odżywcze niezbędne w codziennej diecie. Pozbawione jest posmaku mułu i osadów dennych.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 18 lipca 2016 roku, w kategorii „Produkty rybołówsta”.

W rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzezotek, o hodowli karpia nakielskiego opowiada Tomasz Puławski - prezes Gospodarstwa Rybackiego Ślesin. (źródło: gov.pl)
Karp nakielski. Fot. gov.pl
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 17 grudnia 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

13 sierpnia 2023

13 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę