10 września 2023
Jednym z najstarszych sposobów utrwalania i konserwacji owoców śliw jest ich rozgotowywanie i zagęszczanie poprzez odparowywanie w podgrzewanych kotłach. Ten rodzaj przetwarzania owoców znany jest z przekazów źródłowych pochodzących z XVI wieku. Węgierki wysmażane są one na gęstą ciemnobrązową mieszaninę o lśniącej powierzchni, z fragmentami skórek owoców. Powstałe w ten sposób powidła są w smaku lekko słodkie oraz kwaskowate z wyczuwalną delikatną goryczką pochodzącą z pestek. Przy produkcji powideł nie dodaje się cukru bazując na słodkości naturalnie występującej w owocach. Związek „Powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły” z regionem opiera się na renomie, która ukształtowała się w oparciu o długoletnią tradycję wytwarzania tego produktu, specyficznej jakości surowca używanego do produkcji oraz wyjątkowych umiejętnościach lokalnych producentów.
Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 15 marca 2006 roku w kategorii „Warzywa i owoce”. 6 lipca 2023 r. nazwa „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej. O tradycyjnym sposobie ich przyrządzania gruszek szaruszek w syropie, w rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek opowiada pan Jarosław Pająkowski z Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły. (źródło: gov.pl)