13 sierpnia 2023

2023-08-13
Bania w zalewie. Fot. gov.plBardzo istotne miejsce w regionalnej ofercie kuchni Kujaw i Pomorza zawsze zajmowała dynia. Kujawiacy często nazywali ją „banią”. Jej jesienne zbiory w domowych ogrodach szybko trafiały pod noże gospodyń, które wykorzystywały dynię w kujawskiej kuchni na wiele ciekawych sposobów. Najczęściej nazywana przez Kujawiaków banią. Jesienią, gdy tylko dynia pojawiała się w ogródkach, wykorzystywano ją w kuchni kujawskiej na różne sposoby. Najczęściej „bania” trafiała do zalewy, stanowiąc doskonały dodatek do mięs, zwłaszcza kaczyny. Bania w zalewie to kawałki pokrojonej w kostkę dyni, zanurzone w płynnej, klarownej zalewie o delikatnie pomarańczowym odcieniu. W ten sposób smak dyni w zalewie staje się bardzo wyrazisty, słodko-kwaśny, z wyczuwalnym aromatem octowo-korzennym. Warto zaznaczyć, że dynia przeznaczona do marynowania musi być dojrzała, choć nie przejrzała. Warto zwrocić uwagę na te dynie, których miąższ przybrał barwę mocno pomarańczową. Zdaniem gospodyń przyrządzających banię w zalewie, najlepsza w tym celu jest dynia zrywana o porannej rosie. Niezwykle istotną przy przyrządzaniu dania jest krótka obróbka termiczna. Kotki dyni nie mogą być zbyt miękkie i rozgotowane, a chrupkie.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 2 marca 2020 roku w kategorii „Warzywa i owoce”. O sposobie przyrządzania bani w zalewie, w rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek opowiada pani Anna Patyk z miejscowości Bronisław w gminie Dobre w powiecie radziejowskim. (źródło: gov.pl)
Bania w zalewie. Fot. gov.pl

Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 13 sierpnia 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę