30 lipca 2023

2023-07-30
Pierniki z ziemniakami-002Sławę pierników z pewnością zawojowały te z Torunia, jednak na Kuajwach wśród gospodyń popularne były również inne, własne receptury. I tak przyrządzając pierniki oprócz stosowania miodu i przypraw korzennych, bez których trudno sobie nawet pierniki wyobrazić, na stolnicy znajdywały się również ziemniaki, które nadawały wypiekom piernikowym pulchność i zapewniały długotrwałą świeżość. Dzięki ziemniakom w składzie pierniki nie twardniały, a zatem przygotowywane z myślą o Bożym Narodzeniu, nawet długo po świętach cieszyć mogły podniebienia gości. Ziemkiaczany dodatek stosowany jest na Kujawach nie tylko w piernikach, popularne są również pączki z ziemniakami oraz sernik z dodatkiem ziemniaków. Ziemniaczane pierniki znane są od ok. 60 lat i tradycja ich wypieku jest nadal żywa. Dawniej ciastka przechowywano w metalowym pudełku, a do wyrobu tych słodyczy używano foremek, bądź wycinano ciastka szklanką i kładło się do wypieku pergaminie, który z czasem wyparty został przez papier do pieczenia.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” słodycze te wpisane zostały 16 listopada 2018 roku. O sposobie przyrządzania i wypieku kujawskich pierników z ziemniakami, w rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek opowiada pani Renata Dzik we wsi Bronisław w powiecie radziejowskim, w gminie Dobre. (źródło: gov.pl)
Pierniki z ziemniakami
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 30 lipca 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę