16 lipca 2023

2023-07-16
Fjut/Cyrop - sok z buraka cukrowego. Fot. gov.plTen lepki, lejący się syrop o konsystencji płynnego miodu przybiera tonacje barwy od złocisto-bursztynowej do ciemnobrązowej o lekkim posmaku i zapachu karmelu. Pozyskiwany jest z buraka cukrowego, którego uprawa na Pomorzu rozpowszechniła się już w latach 30. XIX wieku. Zapotrzebowanie na „słodycze” wśród ludności zamieszkującej obszary wiejskie zaspokajał głównie drogi miód, dlatego szybko zaczęto wdrażać „domowy” przerób buraka cukrowego, z którego można było uzyskać różne słodkie produkty. Jednym z takich sposobów była produkcja zagęszczonego do konsystencji syropu soku z buraków, zwanego potocznie „fjutem” bądź „cyropem”. Sposób przygotowania syropu jest bardzo pracochłonny, jednakże efekt zyskał sobie popularność jako w pełni naturalny i bez żadnych dodatków. Nie jest pewne skąd wzięła się nazwa produktu, jednak doceniany jest on bardzo i zalecany dla diabetyków z uwagi na zawartość potasu, a także przy anemiach oraz dla kobiet w ciąży ze względu na zawartość przyswajalnych form żelaza.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 27 lipca 2012 roku. O tym syropie z buraka cukrowego i sposobie jego przyrządzania, w rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek opowiada pani Marzena Przytarska ze wsi Przyrowa w powiecie tucholskim, w gminie Gostycyn. (źródło: gov.pl)
Fjut/Cyrop - sok z buraka cukrowego. Fot. gov.pl
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 16 lipca 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę