4 czerwca 2023

2023-06-04
Placki na sodzie. Fot. gov.plPuszyste, złociste, lekko słone placki na sodzie obecne są w kujawskich domach od kilkudziesięciu lat. Można je tam spotkać także pod innym nazwami, jak choćby racuchy, sodziaki, spuchluny czy bynce. „Na co dzień ograniczano spożycie mięsa, jaj, a posiłki były mało urozmaicone” - wspomina etnograf Dorota Kalinowska w swej publikacji „Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach”. Placki na sodzie znalazły się w zestawie tzw. jadła codziennego, podawane zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Głównym składnikiem do przygotowania placków jest soda dodawana w celu spulchnienia ciasta. Mieszana jest z mlekiem zsiadłym, mąką, solą oraz cukrem. Z przygotowanego ciasta formowane są placki, a następnie smażone na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru. Placki można spożywać z różnymi dodatkami np. ze śmietaną, cukrem, cukrem pudrem bądź powidłami.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 24listopada 2011 roku. W rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek, o sposobie przyrządzania placków na sodzie mówi Bożena Tobolska z miejscowości Łowiczek w gminie Bądkowo. (źródło: gov.pl)
Placki na sodzie. Fot. gov.pl
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 4 czerwca 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę