7 maja 2023

2023-05-07
Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Fot. gov.plDoskonałe o każdej porze roku, do śniadania bądź jako dodatek do poczęstunku w trakcie majówki. W pierwszą niedzielę maja proponujemy naszym Słuchaczom kolejny produkt regionalny omawiany w naszym kulinarnym cyklu. Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej wyrabiany jest wyłącznie z mleka krowiego z dodatkiem czystych kultur bakterii mlekowych. To właśnie na Kujawach rozpoczęła się tradycja tego przysmaku, a jego receptura nie zmieniła się od lat. Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej występuje w formie krajanki albo klinku. Jest on tradycyjnym, popularnym twarogiem wytwarzanym na Kujawach i Ziemi Dobrzyńskiej. Był wielokrotnie nagradzany za swój niepowtarzalny smak i wysoką jakość. O te cechy dbają pracownicy Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku, założonej ponad 85 lat temu i będącej jednym z pierwszym zakładów przetwórstwa mleka w Polsce.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 31 lipca 2013 roku. W rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek, o wyrobie twarogu opowiada Jadwiga Kapińska – wiceprezes Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku. (źródło: gov.pl)
Twaróg z kujaw i ziemi dobrzyńskiej. fot. gov.pl
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 7 maja 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę