26 marca 2023

2023-03-26
Kajmak z firmy Polder z Bobrowa pod Brodnicą. Fot. kajmak.com.plW radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” spośród smaków i zapachów przysmaków wpisanych na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” tym razem wybieramy Kajmak! Jest on elementem różnorodnej kuchni kresowej i stał się również nieodzownym elementem kuchni ogólnopolskiej – narodowej. Jego przeniesienie w różne strony kraju jest wynikiem migracji i przemieszczeń ogromnych mas ludności polskiej zamieszkującej niegdyś nasze kresy wschodnie na tereny zachodniej Polski i Pomorza. Kajmak jako jeden z przysmaków kuchni szlacheckiej został przyswojony w okresie po II wojnie światowej przez inne grupy zawodowe i społeczne. Stał się niezbędnym elementem słodkiej kuchni, dekoracją mazurków wielkanocnych czy masą do dekoracji innych ciast. (źródło: gov.pl)

Na listę produktów tradycyjnych kajmak wpisany został w 2007 roku. Jego regionalny charakter został wyróżniony znakiem „Dziedzictwo kulinarne - Kujawy i Pomorze”. W rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek, o produkcie powstającym w rodzinnej firmie „Polder” w miejscowości Bobrowo pod Brodnicą, opowiada Krzysztof Przymus.
Kajmak w ofercie firmy „Polder” z Bobrowa pod Brodnicą. Fot. kajmak.com.pl
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 26 marca 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę