11 grudnia 2022

2022-12-11
W ofercie wyrobów Stanisława Wzorka nęcą wędliny wykonywane według starych, tradycyjnych receptur. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl

W ofercie wyrobów Stanisława Wzorka nęcą wędliny wykonywane według starych, tradycyjnych receptur. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl

Kielbasa swojska w ofercie Stanisława Wzorka. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl

Kielbasa swojska w ofercie Stanisława Wzorka. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl

Pierwszym w grudniu przystankiem na szlaku tradycyjnych smaków regionu, jest gospodarstwo, które prowadzi Stanisław Wzorek z synem Mateuszem i synową Sandrą. Rolnik od lat uprawia zboża i hoduje trzodę chlewną, a od 2020 roku działa w rolniczym handlu detalicznym. Produkuje swojskie wyroby z własnych świń karmionych paszą ze swoich zbóż. Specjalizuje się w wędlinach wędzonych, o intensywnym dymnym aromacie, sporządzanych według starych, tradycyjnych receptur, nie zawierających żadnych sztucznych dodatków. Produkcja to niewielkie ilości, ale wyroby znikają z półek sklepu w ciągu kwadransa! Zwłaszcza polędwiczki.

Dbamy o niepowtarzalny, tradycyjny smak wyrobów wędzonych drewnem olchowym lub bukowym, co zapewnia im niepowtarzalny aromat. Działamy w oparciu o najnowocześniejsze standardy, czerpiąc jednocześnie z wielopokoleniowej wiedzy i doświadczenia, co przekłada się na uzyskiwane efekty” - mówi pan Stanisław Wzorek.

Takie produkty na świątecznym stole to prawdziwy rarytas!
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 11 grudnia 2022

Zobacz także

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę