2023-03-12
29 maja 2022
2022-05-29
„Zatrudniamy osoby, które trudno miałyby znaleźć pracę oraz aktywnie rozwijamy ich potencjał zawodowy. Zakładając przedsiębiorstwo ten szczytny cel był naszym motywatorem do działania. Poza tym, chcieliśmy dostarczać na rynek produkty dobrej jakości, bez konserwantów, produkowane w tradycyjny sposób - tak jak kiedyś robiły to nasze babcie” - mówi Agnieszka Pawłowska, która zarządza Krainą Skrwy.
15 maja 2022
2022-05-15
„Podczas warsztatów rękodzielniczych uczestnicy mogą wytwarzać świece woskowe, a zajęcia kończą się wspólnym ogniskiem. Oferta dostępna jest przez cały rok” - mówią Państwo Lidia i Krzysztof Bukowscy.
1 maja 2022
2022-04-29
W pierwszą niedzielę maja odwiedzamy gospodarstwo KozieŁawy prowadzone przez Emilię i Krzysztofa Witkowskich w miejscowości Ławy w gminie Rypin. Rodzinny pomysł na życie pojawił się z zakupem dwóch pierwszych kózek: Rosy i Lusi. Pojawili się pierwsi klienci na mleko, a potem na przetwory mleczne. Obecnie Państwo Witkowscy posiadają stado kóz liczące 160 sztuk matek dojnych, od których mleko przerabiają we własnej, małej, przydomowej przetwórni.
„Produkujemy m.in sery półtwarde dojrzewające a'la Gouda, sery miękkie a'la korycin i imeretyńskie, jogurty, twarogi, pasaty twarogowe. U nas znajdziecie wyroby tak nietypowe jak sery pochodzenia gruzińskiego, Caciotte nacieraną wytrawnym winem z dodatkiem orzecha włoskiego, Crascenze w piwie porter czy Halloumi. Sery produkujemy od 2011 roku, dla nas i dla Was ciągle się rozwijamy” - mówią Emilia i Krzysztof Witkowscy.
Zobacz także
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”
„Kuchnia Regionu”
zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek
Iwona Muszytowska-Rzeszotek
Gorąco polecamy!