29 maja 2022

2022-05-29
Na lokalnym ryneczku wystawia się Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Na lokalnym ryneczku wystawia się Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Kolejnym przystankiem w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” jest Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia. To przedsiębiorstwo ekonomii społecznej działające non-profit. Aktywnie angażuje się w przedsięwzięcia społeczne, między innymi wspierając lokalne aktywności. Przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją pysznych miodów oraz prozdrowotnych syropów z owoców taki jak czarna porzeczka, czerwona porzeczka, aronia, czarny bez, pigwowiec japoński.

Zatrudniamy osoby, które trudno miałyby znaleźć pracę oraz aktywnie rozwijamy ich potencjał zawodowy. Zakładając przedsiębiorstwo ten szczytny cel był naszym motywatorem do działania. Poza tym, chcieliśmy dostarczać na rynek produkty dobrej jakości, bez konserwantów, produkowane w tradycyjny sposób - tak jak kiedyś robiły to nasze babcie” - mówi Agnieszka Pawłowska, która zarządza Krainą Skrwy.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 29 maja 2022

15 maja 2022

2022-05-15
Miód wielokwiatowy z pasieki Lidii i Krzysztofa Bukowskich. Fot. facebook.com/pasieka.firlus

Miód wielokwiatowy z pasieki Lidii i Krzysztofa Bukowskich. Fot. facebook.com/pasieka.firlus

Na słodko, z rzemiosłem, naturą i historią. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Na słodko, z rzemiosłem, naturą i historią. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

W kolejnym odcinku odwiedzamy Gospodarstwo Rolno-Pszczelarskie Lidia i Krzysztof Bukowscy w miejscowości Firlus, w gminie Papowo Biskupie. Właściciele gospodarstwa zajmują się pszczelarstwem, hodowlą drobiu (brojler, kaczka, gęś) i uprawą pól. Teren, na którym położona jest pasieka, przygotowany został pod pasieczysko już kilkadziesiąt lat temu i jest bogaty w roślinność i drzewostan zapewniające pożywkę pszczołom od wczesnej wiosny do późnej jesieni. W gospodarstwie produkowane są głównie trzy rodzaje miodu: wielokwiatowy, akacjowy, lipowy. Każdy z nich posiada odrębne walory smakowe i specyficzną dla siebie kolorystykę. Państwo Lidia i Krzysztof Bukowscy organizują również warsztaty pszczelarskie, w trakcie których uczestnicy mogą zapoznać się z pracą w pasiece. Zapraszają również na miodobranie oraz przedstawiają możliwości wykorzystania miodu w medycynie naturalnej czy w produkcji nalewek.

Podczas warsztatów rękodzielniczych uczestnicy mogą wytwarzać świece woskowe, a zajęcia kończą się wspólnym ogniskiem. Oferta dostępna jest przez cały rok” - mówią Państwo Lidia i Krzysztof Bukowscy.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 15 maja 2022

1 maja 2022

2022-04-29
Krzysztof Witkowski z dumą prezentuje wyrobu domowej przetwórni koziego mleka. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Krzysztof Witkowski z dumą prezentuje wyrobu domowej przetwórni koziego mleka. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser kozi dojrzewający z orzechem włoskim. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser kozi dojrzewający z orzechem włoskim. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser kozi Caciotta w wytrawnym winie z orzechem włoskim. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser kozi Caciotta w wytrawnym winie z orzechem włoskim. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser kozi dojrzewający z pomidorem. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser kozi dojrzewający z pomidorem. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser kozi podpuszczkowy w zalewie ziołowej. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser kozi podpuszczkowy w zalewie ziołowej. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Twaróg z mleka koziego pełnotłusty z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Twaróg z mleka koziego pełnotłusty z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Twaróg z mleka koziego pełnotłusty z pomidorem, bazylią i czosnkiem. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Twaróg z mleka koziego pełnotłusty z pomidorem, bazylią i czosnkiem. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

W pierwszą niedzielę maja odwiedzamy gospodarstwo KozieŁawy prowadzone przez Emilię i Krzysztofa Witkowskich w miejscowości Ławy w gminie Rypin. Rodzinny pomysł na życie pojawił się z zakupem dwóch pierwszych kózek: Rosy i Lusi. Pojawili się pierwsi klienci na mleko, a potem na przetwory mleczne. Obecnie Państwo Witkowscy posiadają stado kóz liczące 160 sztuk matek dojnych, od których mleko przerabiają we własnej, małej, przydomowej przetwórni.

Produkujemy m.in sery półtwarde dojrzewające a'la Gouda, sery miękkie a'la korycin i imeretyńskie, jogurty, twarogi, pasaty twarogowe. U nas znajdziecie wyroby tak nietypowe jak sery pochodzenia gruzińskiego, Caciotte nacieraną wytrawnym winem z dodatkiem orzecha włoskiego, Crascenze w piwie porter czy Halloumi. Sery produkujemy od 2011 roku, dla nas i dla Was ciągle się rozwijamy” - mówią Emilia i Krzysztof Witkowscy.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 1 maja 2022

Zobacz także

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę