17 kwietnia 2022

2022-04-17
Pani Marlena Janik prezentuje swoje sery. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl

Pani Marlena Janik prezentuje swoje sery. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser dojrzewający z kozieradką z Serowarni Janik. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Ser dojrzewający z kozieradką z Serowarni Janik. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Jogurt naturalny z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Jogurt naturalny z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Ser dojrzewający z suszonymi pomidorami z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Ser dojrzewający z suszonymi pomidorami z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Ser smażony z kminkiem z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Ser smażony z kminkiem z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Serek homogenizowany z konfiturą jagodową z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Serek homogenizowany z konfiturą jagodową z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Twaróg tłusty z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Twaróg tłusty z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Wiejski gziczek z ziołami z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Wiejski gziczek z ziołami z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl

W kolejnym odcinku cyklu „Kuchnia Regionu” wyruszamy do Zalesia Barcińskiego, gdzie gospodarstwo prowadzi pani Marlena Janik. To u niej powstają sery, masło, jogurty oraz twarogi. Wszystkie produkty wytwarzane są z mleka pochodzącego od krów tylko z jej gospodarstwa, których karmienie odbywa się bez udziału produktów z GMO. Pasja, należyta staranność oraz tradycyjne receptury - to znaki rozpoznawcze pani Marleny, która jest laureatką licznych konkursów kulinarnych. Doglądane codziennie produkty odwdzięczają się niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.

W naszym gospodarstwie od zawsze wytwarzało się sery, masło i inne produkt z mleka, jednak na pewien czas zaniechaliśmy przetwórstwa na własne potrzeby i odstawiliśmy mleko do skupu. Nasze plany potrzebowały dojrzeć jak ser… aby rozpocząć na nowo pielgrzymkę. Uświadomiliśmy sobie jak ważne jest dla zdrowia spożywanie naturalnej żywności” – mówi Pani Marlena Janik.

Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 17 kwietnia 2022

3 kwietnia 2022

2022-04-08
Dobra mąka? Choćby z EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski można polegać. Fot. facebook.com/EkoPaka

Dobra mąka? Choćby z EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski można polegać. Fot. facebook.com/EkoPaka

Mąka z certyfikatem. Będzie smacznie! Fot. lokalna-zywnosc.pl

Mąka z certyfikatem. Będzie smacznie! Fot. lokalna-zywnosc.pl

Żeby ciasto wyrosło, musi być dobra mąka, żeby mieć dobrą mąkę musimy mieć pewne źródło! Odwiedzamy Dziewierzewo, w którym działa rodzinna firma EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski, prowadząca przetwórstwo zbóż ekologicznych, certyfikowanych na mąki i kaszę „BIO”. Zboża pochodzą z własnej uprawy. Gospodarstwo w całości prowadzi produkcję ekologiczną od 2005 roku. Mąki z rodzinnej firmy EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski doskonale nadają się do wypieków chleba, ciast, omletów, gofrów a także do wytwarzania makaronów, klusek oraz różnych smakołyków.

Widząc jak nasze zboża doceniane są przez polskich i zagraniczny odbiorców przetwórców zdecydowaliśmy się na samodzielne przetwarzanie a także na skrócenie drogi od pola do stołu. Od roku 2015 mielimy własne zboża w wybudowanym niewielkim młynie żarnowym” - mówi Kazimierz Jachymski.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 3 kwietnia 2022

Zobacz także

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę