20 marca 2022

2022-03-20
Wędliny jak dawniej. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl

Wędliny jak dawniej. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl

Odwiedzamy Murczyn na Pałukach gdzie od 2019 roku działa rodzinna „Firma u Doroty”. Prowadzą ją Dorota i Franciszek Słomkowscy. Ich hasło brzmi „Wędliny jak dawniej” i w zgodzie z nim czerpią z rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, stosują ekologiczne przyprawy, a ich wędzone wędliny pachną dymem z drewna. Wszystko produkowane jest metodami naturalnymi z miłością do tradycji. Zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

Dorota i Franciszek Słomkowscy prowadzą produkcje roślinną i zwierzęcą. Ich wyroby mięsne od zawsze gościły na rodzinnych stołach. Początkowo w postaci wędlin sporządzanych dla rodziny i przyjaciół. Dzięki dofinansowaniu unijnemu ich firma mogła udostępnić własne produkty na szerszą skalę.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 20 marca 2022

6 marca 2022

2022-03-05
Jak wypieka się „chleb z sercem”? Fot. ilustracyjna/pixabay.com

Jak wypieka się „chleb z sercem”? Fot. ilustracyjna/pixabay.com

W pierwszym odcinku cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie „Wróbel” z okolic Unisławia. Jego historia zaczęła się w 1936 roku. Pani Agnieszka Wróbel opowie o tym, jak wyglądają pokoleniowe tradycje, ekologiczna produkcja oraz o tym, jak wypieka się „chleb z sercem”. Zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie „Wróbel” to rodzinne gospodarstwo, które istnieje w Zakolu Dolnej Wisły już od 1936 roku. Uprawiają zioła, warzywa i zboża w sposób ekologiczny, potwierdzony certyfikatem. W suszarni ciepło uzyskiwane jest z pieca na biomasę zainstalowanego już 15 lat temu, a energia elektryczna używana do suszenia ziół pozyskiwana jest w całości z własnej, małej elektrowni fotowoltaicznej.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 6 marca 2022

Zobacz także

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę