15 maja 2022

2022-05-15
Miód wielokwiatowy z pasieki Lidii i Krzysztofa Bukowskich. Fot. facebook.com/pasieka.firlus

Miód wielokwiatowy z pasieki Lidii i Krzysztofa Bukowskich. Fot. facebook.com/pasieka.firlus

Na słodko, z rzemiosłem, naturą i historią. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

Na słodko, z rzemiosłem, naturą i historią. Fot. MikołajKuras/lokalna-zywnosc.pl

W kolejnym odcinku odwiedzamy Gospodarstwo Rolno-Pszczelarskie Lidia i Krzysztof Bukowscy w miejscowości Firlus, w gminie Papowo Biskupie. Właściciele gospodarstwa zajmują się pszczelarstwem, hodowlą drobiu (brojler, kaczka, gęś) i uprawą pól. Teren, na którym położona jest pasieka, przygotowany został pod pasieczysko już kilkadziesiąt lat temu i jest bogaty w roślinność i drzewostan zapewniające pożywkę pszczołom od wczesnej wiosny do późnej jesieni. W gospodarstwie produkowane są głównie trzy rodzaje miodu: wielokwiatowy, akacjowy, lipowy. Każdy z nich posiada odrębne walory smakowe i specyficzną dla siebie kolorystykę. Państwo Lidia i Krzysztof Bukowscy organizują również warsztaty pszczelarskie, w trakcie których uczestnicy mogą zapoznać się z pracą w pasiece. Zapraszają również na miodobranie oraz przedstawiają możliwości wykorzystania miodu w medycynie naturalnej czy w produkcji nalewek.

Podczas warsztatów rękodzielniczych uczestnicy mogą wytwarzać świece woskowe, a zajęcia kończą się wspólnym ogniskiem. Oferta dostępna jest przez cały rok” - mówią Państwo Lidia i Krzysztof Bukowscy.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 15 maja 2022

Zobacz także

29 maja 2022

29 maja 2022

1 maja 2022

1 maja 2022

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę