Fjut/cyrop

2013-07-30
Syrop z buraków cukrowych. Uprawa buraków cukrowych na cele przemysłowe rozpowszechniła się na Pomorzu w 3. dekadzie XIX w. Z uwagi na cenę, cukier był jednak dość rzadko używany. Jedną z najstarszych cukrowni w Europie znajdowała się w Chełmży. Wokół niej rozwinęły się liczne plantacje buraka cukrowego i równocześnie zaczął upowszechniać się domowy przerób buraka, by uzyskać różne słodkie produkty. Jednym z takich sposobów była produkcja zagęszczonego soku z buraków, zwanego potocznie fjutem bądź cyropem. Produkt ten, powstający w wyniku gotowania buraków i odparowywania wolny jest od wszelkich mikroorganizmów, a jego głównym składnikiem jest sacharoza.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Fjut/cyrop

Zobacz także

Gzik

Rosopita

Ser kozi z Mikanowa

Placki na sodzie

Półgęsek

Nalewki

Mniszek bronisławski

[Archiwalne - cykl zakończony]

Regionalny Znak Jakości, czyli wszystko to, czym województwo kujawsko-pomorskie może się pochwalić. Miejsca, firmy, ludzie i ich dzieła z różnych dziedzin życia:
  • poczet osobistości związanych z regionem kujawsko-pomorskim;
  • zjawiskowe miejsca turystyczne, które trzeba poznać;
  • wydarzenia kulturalne, o których głośno nie tylko w regionie;
  • znane organizacje pozarządowe, które mogą pochwalić się nietuzinkowymi inicjatywami;
  • sportowcy - promujący poprzez swoje osiągnięcia region Pomorza i Kujaw;
  • ludzie nauki i ich dzieła;
  • unijne przedsięwzięcia gospodarcze;
  • rolnictwo w regionie;
  • znani świata kultury, będący wizytówką regionu;
  • produkt regionalny.

Czytaj dalej »
Audycja jest współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach "Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013" oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę