8 maja 2021
2021-05-08
Jedzenie to coś, czego potrzebujemy, by żyć. Ale jedzenie to także przyjemność, wyraz miłości. Do wspólnego stołu zapraszamy tych, których kochamy i lubimy, to dla nich gotujemy. Jedzenie to ważny element naszej kultury. Jedzenie to jednak również coraz częściej problem. Dookoła nas jest go dużo, wręcz w nadmiarze i na zmianę albo go pragniemy, albo sobie odmawiamy. Gotowanie jest w modzie. Z ekranów uśmiechają się do nas kucharze, serwując wymyślne potrawy. A inni przekonują do kolejnych nowych i skutecznych diet. Żyjemy więc w ciągłej opresji, a zaburzenia odżywiania dotykają coraz większej liczy osób i to coraz młodszych. Już pięciolatki cierpią na bulimię. Anoreksja dopada wielu nastolatków, choć chorują i starsi. Rozmawiamy o tym, co wpływa na nasz stosunek do jedzenia i jaki jest związek między jedzeniem a emocjami. Zaprasza Agnieszka Mrszał.