Prezes Drobeksu: Epidemia to dla nas nic nowego. Jest ciężko, ale działamy
- Naszą naczelną ideą jest, by było zachowane bezpieczeństwo zdrowotne pracowników i by utrzymać produkcję. Na razie to się udaje – mówił Czesław Friszke, prezes Drobeksu w rozmowie z Polskim Radiem PiK.
Epidemia koronawirusa coraz bardziej odbija się na gospodarce. Jak wygląda sytuacja w branży produkcji żywności? - Sytuacja jest ciężka, na szczęście rząd w swoich decyzjach postępuje rozważnie i mądrze, więc zakłady strategiczne takie, jak Drobex – ubojnia drobiu i zakład przetwórczy – funkcjonuje w miarę normalnie. Naszą naczelną ideą jest, by zachowane było bezpieczeństwo zdrowotne pracowników i żeby utrzymać produkcję, by w tym kryzysowym czasie dostarczać na rynek żywność – mówi Czesław Friszke, prezes firmy Drobex, która ma zakłady miesne w Bydgoszczy i w Solcu Kujawskim. - Fermę wyposażamy we wszystkie środki dezynfekcyjne. W walce z epidemię jesteśmy zahartowani jako hodowcy i producenci żywca. Ze świńską grypą i z ptasią grypą mamy przecież do czynienia od lat, a wszystkie działania, związane z koronawirusem są zbliżone. Dla nas więc to nic nowego.
Jak dodaje prezes Drobeksu, obawia się tylko jednego. -Zerwania łańcucha dostaw – tu podstawą jest transport, choćby dostawy soli zza oceanu. Gdyby one zostały przerwane, to nie mamy paszy, a wtedy nie możemy hodować drobiu, świń – mówi Czesław Friszke. - Na razie nie jest źle, nie ma co panikować, płynność finansowa jest zachowana. Jednocześnie zapowiedzi, które ogłosił prezydent po rozmowach z bankami są budujące. Jest bowiem komfort, że gdyby coś się źle zadziało, to mamy bezpiecznik - dodaje.
Zobacz także
Premier: proponujemy Tarczę Finansową, co najmniej 100 mld zł dla firm
2020-04-08, 14:47Premier Mateusz Morawiecki przedstawił w środę nową Tarczę Finansową, której celem jest ochrona miejsc pracy. - Tarcza łącznie z poprzednim programem sięgnie poziomu 320, 330 mld zł - poinformował szef rządu. Czytaj dalej »
Podarowali żywność, całe palety! Caritas przekaże potrzebującym
2020-04-08, 12:48Przetwory, gotowe sosy do dań, mąki, kasze, a nawet słodycze - trafią do potrzebujących w naszym regionie. Żywność do pięciu kujawsko-pomorskich oddziałów Caritas przekażą dziś „Polski Cukier” i „Polskie Przetwory”. Czytaj dalej »
13 nowych zarażonych w Kujawsko-Pomorskiem. Skąd pochodzą chorzy? [wideo]
2020-04-08, 10:49W woj. kujawsko-pomorskim potwierdzono kolejnych 13 przypadków zakażenia koronawirusem - poinformował w środę rano rzecznik prasowy wojewody Adrian Mól. Łącznie w regionie chorych jest 277 osób. Dotychczas w województwie na COVID-19… Czytaj dalej »
Platforma wsparciedlaszpitala.pl łączy szpitale i darczyńców
2020-04-08, 09:05200 tysięcy rękawiczek jednorazowych, po 15 tysięcy fartuchów i kombinezonów, gogle, przyłbice, środki dezynfekujące i krótkofalówka - między innymi te rzeczy znalazły się na liście potrzeb szpitala we Włocławku. Lista trafiła… Czytaj dalej »
Czym dezynfekować powierzchnie? Tylko środki na bazie alkoholu
2020-04-08, 06:15W czasach pandemii i walki z koronawirusem musi być sterylna czystość. Imamy się zatem różnych znanych środków, ale czy wszystkie są właściwe i bezpieczne? Czytaj dalej »
Ważne telefony
Szpitale zakaźne w Kujawsko-Pomorskiem
- Bydgoszcz, Wojewódzki Szpital Obserwacyjno-Zakaźny im. Tadeusza Browicza, ul. Św. Floriana 12, (52) 325 56 34, (52)325 56 03
- Grudziądz, Regionalny Szpital Specjalistyczny im. dra Władysława Biegańskiego, ul. L. Rydygiera 15-17, (56) 641 44 44
- Toruń, Wojewódzki Szpital Zespolony im. Ludwika Rydygiera, ul. Krasińskiego 4/4a, (56) 679 55 27
- Świecie, NZOZ „Nowy Szpital Sp. z o.o.” Prowadzony przez Nowy Szpital Sp. z o.o., ul. Wojska Polskiego 126, (51) 240 16 32
Infolinia NFZ w sprawie koronawirusa: tel. 800 190 590