Gastro Stypa na Starym Rynku w Bydgoszczy. Protest branży gastronomicznej.
Otwarcia restauracji i barów domagali się przedstawiciele branży gastronomicznej, którzy w czwartek protestowali na Starym Rynku w Bydgoszczy. Protest miał formę happeningu - symbolicznej stypy z pustymi talerzami z nazwami lokali.
Zorganizowali stypę, ale - jak sami mówią - nie zamierzają umierać i domagają się wsparcia od rządu. Bydgoscy restauratorzy, właściciele kawiarni, barów, pizzerii i klubów przyłączyli się do ogólnopolskiego strajku gastronomii.
- Rozumiemy, że sytuacja jest trudna i trzeba ograniczać rozprzestrzenianie się pandemii, ale nie rozumiemy w jaki sposób wprowadza się pewne obostrzenia, jak w nieprzemyślany sposób zamyka się gastronomię, kiedy nie ma się żadnych dowodów, że dochodziło w tych miejscach do zarażeń. Jeśli zamykamy, to musimy mieć jakiś pakiet pomocowy, tak jak jest to w innych krajach na świecie - mówił podczas popołudniowego happeningu na Starym Rynku Patryk Karolewski - właściciel firm eventowej.
Restauratorzy z Bydgoszczy i okolic rozstawili na Starym Rynku ogromny stół i nakryli go pustymi talerzami z nazwami swoich lokali. Jak podkreślają ich dochody zmniejszyły się trzykrotnie, niektóre lokale już upadły...
- Mamy nadzieję, że nasz rząd usłyszy nasz głos, że ludzie usłyszą... Musimy coś robić, nie możemy siedzieć z założonymi rękami. Jeśli to potrwa jeszcze z miesiąc, dwa, to już większość z nas nie ma po co się otwierać. Nie ma z czego płacić pracownikom, nie ma co zrobić z produktami... - mówił jeszcze przed manifestacją Patryk Karolewski.
Bydgoska branża gastronomiczna wspiera postulaty Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej, który domaga się m.in.:
1. Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury.
2. Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (w tym żywność i napoje) oraz usługi gastronomiczne od dnia 1 listopada 2020 r.
3. Uruchomienia programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90 proc. i programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w terminie od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
4. Stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości.
5. Gwarancji dla banków w celu uruchomienia nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii.
6. Gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach.
7. Umorzenia obowiązku spłat dotacji z PFR.
8. Umorzenia składek ZUS dla branży gastronomicznej od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
9. Wprowadzenia „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.
Joanna Franczak, bydgoska restauratorka mówiła, że w tej chwili najważniejszym postulatem dla branży jest otwarcie restauracji.
- Będziemy pracować przestrzegając rygorów sanitarnych, będziemy zachowywać odległości i będziemy obsługiwać co drugi stolik. Chcemy pracować, chcemy gotować, ponieważ zjadamy już „marchewkę”, którą nam dano parę miesięcy temu. Teraz dostajemy „kijem po głowie”, bo nie jesteśmy w stanie utrzymać pracowników i będziemy musieli to wsparcie zwrócić jeżeli tak dalej pójdzie. Naszym kolejnym postulatem jest, aby dotacje z PFR były bezzwrotne - mówiła.
Protest wsparli rolnicy. Czterej mężczyźni w kurtkach i czapkach kucharzy wnieśli na plac trumnę z napisem „Polskie hodowle do piachu”, a przed nimi kroczyła para w żałobnych strojach. Trumnę umieszczono na stole, a na niej ustawiono palące się znicze. Pomiędzy talerzami też było wiele zniczy. Nie zabrakło również wieńca.
Zobacz także
Zmarła pielęgniarka z przychodni w Nowem chora na Covid-19. Miała 48 lat
2020-11-12, 18:35Koronawirus zbiera śmiertelne żniwo również wśród medyków. Na Covid-19 zmarła pielęgniarka z gminnej przychodni w Nowem nad Wisłą (powiat świecki). Czytaj dalej »
Dr Rajewski: Cieszę się ze szczepionki, ale jestem ostrożnym optymistą [rozmowa]
2020-11-12, 17:00- Testy antygenowe drugiej generacji pozwalają znacznie skracać czas diagnostyki - z kilku, kilkunastu godzin do kilkunastu minut. Stosowane są obecnie na Izbach Przyjęć, czy SOR-ach, by różnicować w szybki sposób pacjentów zakażonych… Czytaj dalej »
150 miejsc tlenowych i 60 respiratorów. Szpital tymczasowy w Ciechocinku od grudnia
2020-11-12, 16:10Szpital tymczasowy w Ciechocinku, powstający na bazie 22. Wojskowego Szpitala Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjnego, zostanie oddany do użytku w pierwszej dekadzie grudnia. Docelowo będzie w nim 250 miejsc. Czytaj dalej »
Bulwersująca sytuacja w domu dziecka w Chełmnie! Wychowawcy odstąpili od opieki?
2020-11-12, 15:07Do niepokojącego wydarzenia doszło w jednym z domów dziecka w Chełmnie. Kiedy okazało się, że dziewięcioro dzieci musi odbyć kwarantannę, bo chory jest jeden z pracowników, inni wychowawcy opuścili placówkę zostawiając swoich… Czytaj dalej »
Przechorowałeś COVID-19? Oddaj osocze i pomóż innym! [informatory dla ozdrowieńców i chorych]
2020-11-12, 08:04Leczenie osoczem ozdrowieńców z COVID-19 jest jednym z podstawowych elementów postępowania u pacjentów w stadium pełnoobjawoym COVID-19 i znajduje się w rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźny… Czytaj dalej »
Ważne telefony
Szpitale zakaźne w Kujawsko-Pomorskiem
- Bydgoszcz, Wojewódzki Szpital Obserwacyjno-Zakaźny im. Tadeusza Browicza, ul. Św. Floriana 12, (52) 325 56 34, (52)325 56 03
- Grudziądz, Regionalny Szpital Specjalistyczny im. dra Władysława Biegańskiego, ul. L. Rydygiera 15-17, (56) 641 44 44
- Toruń, Wojewódzki Szpital Zespolony im. Ludwika Rydygiera, ul. Krasińskiego 4/4a, (56) 679 55 27
- Świecie, NZOZ „Nowy Szpital Sp. z o.o.” Prowadzony przez Nowy Szpital Sp. z o.o., ul. Wojska Polskiego 126, (51) 240 16 32
Infolinia NFZ w sprawie koronawirusa: tel. 800 190 590