Gastro Stypa na Starym Rynku w Bydgoszczy. Protest branży gastronomicznej.
Otwarcia restauracji i barów domagali się przedstawiciele branży gastronomicznej, którzy w czwartek protestowali na Starym Rynku w Bydgoszczy. Protest miał formę happeningu - symbolicznej stypy z pustymi talerzami z nazwami lokali.
Zorganizowali stypę, ale - jak sami mówią - nie zamierzają umierać i domagają się wsparcia od rządu. Bydgoscy restauratorzy, właściciele kawiarni, barów, pizzerii i klubów przyłączyli się do ogólnopolskiego strajku gastronomii.
- Rozumiemy, że sytuacja jest trudna i trzeba ograniczać rozprzestrzenianie się pandemii, ale nie rozumiemy w jaki sposób wprowadza się pewne obostrzenia, jak w nieprzemyślany sposób zamyka się gastronomię, kiedy nie ma się żadnych dowodów, że dochodziło w tych miejscach do zarażeń. Jeśli zamykamy, to musimy mieć jakiś pakiet pomocowy, tak jak jest to w innych krajach na świecie - mówił podczas popołudniowego happeningu na Starym Rynku Patryk Karolewski - właściciel firm eventowej.
Restauratorzy z Bydgoszczy i okolic rozstawili na Starym Rynku ogromny stół i nakryli go pustymi talerzami z nazwami swoich lokali. Jak podkreślają ich dochody zmniejszyły się trzykrotnie, niektóre lokale już upadły...
- Mamy nadzieję, że nasz rząd usłyszy nasz głos, że ludzie usłyszą... Musimy coś robić, nie możemy siedzieć z założonymi rękami. Jeśli to potrwa jeszcze z miesiąc, dwa, to już większość z nas nie ma po co się otwierać. Nie ma z czego płacić pracownikom, nie ma co zrobić z produktami... - mówił jeszcze przed manifestacją Patryk Karolewski.
Bydgoska branża gastronomiczna wspiera postulaty Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej, który domaga się m.in.:
1. Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury.
2. Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (w tym żywność i napoje) oraz usługi gastronomiczne od dnia 1 listopada 2020 r.
3. Uruchomienia programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90 proc. i programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w terminie od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
4. Stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości.
5. Gwarancji dla banków w celu uruchomienia nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii.
6. Gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach.
7. Umorzenia obowiązku spłat dotacji z PFR.
8. Umorzenia składek ZUS dla branży gastronomicznej od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
9. Wprowadzenia „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.
Joanna Franczak, bydgoska restauratorka mówiła, że w tej chwili najważniejszym postulatem dla branży jest otwarcie restauracji.
- Będziemy pracować przestrzegając rygorów sanitarnych, będziemy zachowywać odległości i będziemy obsługiwać co drugi stolik. Chcemy pracować, chcemy gotować, ponieważ zjadamy już „marchewkę”, którą nam dano parę miesięcy temu. Teraz dostajemy „kijem po głowie”, bo nie jesteśmy w stanie utrzymać pracowników i będziemy musieli to wsparcie zwrócić jeżeli tak dalej pójdzie. Naszym kolejnym postulatem jest, aby dotacje z PFR były bezzwrotne - mówiła.
Protest wsparli rolnicy. Czterej mężczyźni w kurtkach i czapkach kucharzy wnieśli na plac trumnę z napisem „Polskie hodowle do piachu”, a przed nimi kroczyła para w żałobnych strojach. Trumnę umieszczono na stole, a na niej ustawiono palące się znicze. Pomiędzy talerzami też było wiele zniczy. Nie zabrakło również wieńca.
Zobacz także
Klerycy zgłosili się do szpitala. Pomagają w opiece nad pacjentami z COVID-19
2021-04-07, 16:12Dziesięciu kleryków Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Toruńskiej pomaga w opiece nad pacjentami covidowymi w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Toruniu. Czytaj dalej »
15-letni pacjent chory na COVID-19 zmarł w szpitalu w Grudziądzu
2021-04-07, 14:28Chłopiec, o którego śmierci zawiadamia grudziądzka lecznica, miał kilka chorób współistniejących. Jest najmłodszą osobą z COVID-19, która w tym roku zmarła w tym szpitalu. Czytaj dalej »
Rozmowa Dnia z ministrem Łukaszem Schreiberem. Tematy m.in. media, fake newsy
2021-04-07, 12:48- Można zrozumieć, że jakieś media stają po jednej lub drugiej stronie, ale powinny to robić uczciwie - tak minister Łukasz Schreiber, gość Rozmowy Dnia Polskiego Radia PiK skomentował fake - newsa na temat szczepień w Rzeszowie Czytaj dalej »
Badania na obecność bakterii New Delhi. Szpital w Ciechocinku czeka na wyniki
2021-04-07, 10:05Jeszcze dziś (07.04.), najpóźniej jutro do południa mają być znane wyniki wymazów pacjentów i personelu szpitala tymczasowego w Ciechocinku na obecność bakterii New Dehli. Postępowanie epidemiczne wszczęto po wykryciu zakażenia… Czytaj dalej »
Test antygenowy z dyskontu może wprowadzać w błąd. Prezes KRDL ostrzega
2021-04-05, 18:39- Zalecamy ostrożność w przypadku testów antygenowych z dyskontów. Mogą dawać fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Nie wykrywają one świeżego zakażenia i informują jedynie o tym, czy mieliśmy kontakt z koronawirusem, niekoniecznie… Czytaj dalej »
Ważne telefony
Szpitale zakaźne w Kujawsko-Pomorskiem
- Bydgoszcz, Wojewódzki Szpital Obserwacyjno-Zakaźny im. Tadeusza Browicza, ul. Św. Floriana 12, (52) 325 56 34, (52)325 56 03
- Grudziądz, Regionalny Szpital Specjalistyczny im. dra Władysława Biegańskiego, ul. L. Rydygiera 15-17, (56) 641 44 44
- Toruń, Wojewódzki Szpital Zespolony im. Ludwika Rydygiera, ul. Krasińskiego 4/4a, (56) 679 55 27
- Świecie, NZOZ „Nowy Szpital Sp. z o.o.” Prowadzony przez Nowy Szpital Sp. z o.o., ul. Wojska Polskiego 126, (51) 240 16 32
Infolinia NFZ w sprawie koronawirusa: tel. 800 190 590