Jan Krzysztof Ardanowski

2022-11-28
Jan Krzysztof Ardanowski/fot. archiwum

Jan Krzysztof Ardanowski/fot. archiwum

PR PiK - Rozmowa dnia - Jan Krzysztof Ardanowski

Gościem „Rozmowy dnia” był poseł Jan Krzysztof Ardanowski, przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP. Rozmawialiśmy między innymi o energii z biogazowni oraz o ukraińskim zbożu.

Michał Jędryka: W piątek miała posiedzenie Rada Prezydencka, zastanawiała się nad państwowym systemem nadzoru nad żywnością oraz nad gwarancjami bezpieczeństwa. Jaki jest wniosek z tych z obrad?
Jan Krzysztof Ardanowski: Często mówimy o bezpieczeństwie żywnościowym, czyli o tym, czy żywności nam nie zabraknie i w tym przypadku Polska jest raczej krajem bezpiecznym, chociaż niestety są symptomy zmniejszenia produkcji w następnych latach. Jeśli chodzi o drugie pytanie, czy nasza żywność jest bezpieczna, zdrowa i czy nie szkodzi naszemu zdrowiu przepytaliśmy instytucje zajmujące się kontrolą żywności w tym sanepid odnośnie prowadzonych kontroli. Jest ich ogromna ilość, bo sanepidowi podlega około 550 tysięcy różnego rodzaju podmiotów mających do czynienia z żywnością. Jak wynika z tych kontroli – oczywiście pojawiają się czasami jakieś „wpadki”, ale generalnie mamy system sprawny, atestowany i akredytowany przez Unię Europejską. Jest analogiczny do tego, który funkcjonuje w innych krajach i różnego rodzaju błędy są wychwytywane.

Są też nagłaśniane przez media...
– Niestety, nagłaśniane są przypadki incydentalne i często nie mają pokrycia w prawdzie. Na przykład około miesiąc temu była afera – media informowały, że że oleje samochodowe są dodawane do paszy dla drobiu. Bzdura kompletna, było to dokładnie analizowane. Olej, w szczególności rzepakowy, którego produkujemy ogromne ilości w województwie kujawsko-pomorskim, może być przeznaczony zarówno do wykorzystania w kuchni, ale też na biopaliwa, jako dodatek do paszy w celu tzw. natłuszczenia czy do produkcji smarów i olejów samochodowych. To jest cały czas ten sam olej. Sugestia była taka, że olej samochodowy – czyli pewnie domyślamy się, że ten przepalony, przerobiony – trafiał do paszy. Zastanawiam się czasami, komu zależy, żeby psuć wizerunek polskiej żywności, mówić konsumentom, że jest toksyczna, ma pozostałości antybiotyków i pestycydów?

Może to działania nieuczciwej konkurencji?
– Takie przykłady trzeba wypalać gorącym żelazem. Chcę zresztą podkreślić, że na prawie 200 tysięcy kontroli, które sanepid przeprowadza rocznie – to są dane z zeszłego roku – 27 tysięcy to są kontrole z informacji społecznej i to nie jest nic złego. Jeżeli mamy podejrzenie, że żywność, którą kupujemy ma jakieś wady, jest źle oznaczona, zawiera coś, czego nie powinna, czy wydaje nam się, że jest niebezpieczna, to trzeba to zgłaszać do sanepidu albo do powiatowego rzecznika konsumentów – w każdym powiecie taki istnieje. Chodzi o to, żebyśmy mieli pewność – szczególnie w okresie zbliżających się świąt, które są rodzinne i związane z dużymi ilościami jedzenia – że polska żywność na naszych stołach jest bezpieczna. Bo ona taka jest! Ci, którzy psują jej wizerunek to często działania konkurencyjne, żeby zniechęcić konsumentów do kupowania polskiej żywności, a zachęcić do kupowania importowanej. To również ciężka walka o eksport. Wchodzimy obecnie na wiele rynków, które ktoś inny już miał opanowane…

Zwłaszcza wiązane jest to z wojną na Ukrainie…
– Nasz eksport rolno-spożywczy rośnie – w zeszłym roku to było 37,5 miliarda euro, w tym roku to mocno ponad 40 miliardów euro. Konkurencja chce dezawuować polską żywność, krytykować, oskarżać, bo to jest walka o własne interesy (...).

Zobacz także

Piotr Król

Piotr Król

Michał Moszyński

Michał Moszyński

Piotr Całbecki

Piotr Całbecki

Jarosław Jucewicz

Jarosław Jucewicz

Piotr Hemmerling

Piotr Hemmerling

Magdalena Nowak-Paralusz

Magdalena Nowak-Paralusz

Tom Zukal

Tomáš Zukal

Dariusz Kurzawa

Dariusz Kurzawa

Łukasz Wudarski

Łukasz Wudarski

Jarosław Chmielewski

Jarosław Chmielewski

O ważnych sprawach z ważnymi gośćmi...

„Rozmowa Dnia” – od poniedziałku do piątku
po wiadomościach o godzinie 8:30.
Prowadzą: Agnieszka Marszał,
Iwona Muszytowska-Rzeszotek
i Maciej Wilkowski.


Na Wasze pytania i uwagi czekamy
pod adresem mailowym:
rozmowadnia@radiopik.pl


26 159221269610547050997
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę