Ostrożnie z gazem
Ulatniający się gaz ziemny czy płynny to po tlenku węgla (czadzie) kolejne niebezpieczeństwo, które może wystąpić w sezonie grzewczym. Co zrobić, aby użytkownicy grzejników gazowych czy kuchenek czuli się bezpiecznie, jakie są podstawowe zasady bezpieczeństwa?
- Przede wszystkim nie należy dogrzewać się przy użyciu kuchenek gazowych, bo nie są to urządzenia grzewcze. Ogromną rolę odgrywają zarządcy budynków. Prawo budowlane nakłada na nich obowiązek corocznych kontroli szczelności instalacji gazowych - mówi mł. brygadier Piotr Tkaczyński zastępca komendanta powiatowego PSP w Świeciu nad Wisłą.
- Jeśli zdarzy się już sytuacja, kiedy wyczuwalny jest gaz, należy bez zwłoki odciąć jego dopływ, zakręcić zawór, nie używać żadnych urządzeń, które mogłyby spowodować przeskok iskry elektrycznej, wywietrzyć pomieszczenie i ewentualnie wezwać straż, by zmierzyć stężenie gazu. Należy też wezwać fachowca, aby usunąć przyczynę nieprawidłowości - dodaje strażak.