Zakończył się najsmaczniejszy festiwal w regionie

2018-08-19, 14:20  Andrzej Krystek/redakcja
Amatorów tradycyjnych, wiejskich i "babcinych" smaków nie zabrakło w Grucznie ani w sobotę ani w niedzielę. Fot. Dorota Gruszka

Amatorów tradycyjnych, wiejskich i "babcinych" smaków nie zabrakło w Grucznie ani w sobotę ani w niedzielę. Fot. Dorota Gruszka

Ponad 1000 różnorodnych smaków regionalnych, lokalnych, wyprodukowanych i zwiezionych do Gruczna przez ponad 150 wystawców, wypełniało dolinę w nadwiślańskiej skarpie, w której już po raz 13. zorganizowano Festiwal Smaku.

Amatorów tradycyjnych, wiejskich i "babcinych" smaków na trwającej od 18 sierpnia imprezie nie zabrakło ani w sobotę ani w niedzielę.

Podczas 13. edycji Festiwalu Smaku w Grucznie, za "Smak Roku 2018" czyli najsmaczniejszą potrawę przedstawioną wśród niemal stu przedstawionych do oceny propozycji, jury festiwalu uznało krajeński sernik z szarą renetą. Autorką sukcesu jest pani Henryka Jankowska z firmy "Miód Malina" w Sadkach.

W sobotę na Festiwalu Smaku w Grucznie pojawiła się również radiowa ekipa "Wakacyjnego PiKniku". Ślady tej "smacznej" wizyty znaleźć można tutaj.

10. edycji Festiwalu Smaku towarzyszyło 19 sierpnia zorganizowane w pobliskim Chrystkowie seminarium poświęcone kulinariom, zwłaszcza tradycyjnym.

Najsmaczniejsza w regionie impreza zakończyła się w niedzielę o godz. 17.00. choć z festiwalowych stoisk rozstawionych w Grucznie korzystać było można zapewne nieco dłużej.

Amatorów tradycyjnych, wiejskich i "babcinych" smaków na trwającej od 18 sierpnia imprezie nie zabrakło

O recepturze zwycięskiego sernika z renetą mówi autorska sukcesu, pani Henryka Jankowska z firmy "Miód Malina" w Sadkach

Świecie nad Wisłą

Region

Paczka upominków dla krwiodawców coraz większa. W zestawie nie tylko czekolady

Paczka upominków dla krwiodawców coraz większa. W zestawie nie tylko czekolady

2024-11-24, 20:20
Kolejny pożar mieszkania w Bydgoszczy. Ogień w kamienicy przy ulicy Pomorskiej

Kolejny pożar mieszkania w Bydgoszczy. Ogień w kamienicy przy ulicy Pomorskiej

2024-11-24, 19:01
Ranni świetnie odegrali swoje role. Uczniowie rywalizowali w pierwszej pomocy [zdjęcia, wideo]

„Ranni" świetnie odegrali swoje role. Uczniowie rywalizowali w pierwszej pomocy [zdjęcia, wideo]

2024-11-24, 16:02
Szymon Hołownia będzie gościem Rozmowy Dnia Polskiego Radia PiK. Słuchajcie

Szymon Hołownia będzie gościem „Rozmowy Dnia" Polskiego Radia PiK. Słuchajcie!

2024-11-24, 14:48
O tradycji, która wita już od samych drzwi. Wieńce świąteczne powstały w Tleniu [zdjęcia, wideo]

O tradycji, która wita już od samych drzwi. Wieńce świąteczne powstały w Tleniu [zdjęcia, wideo]

2024-11-24, 13:15
Płonął wielorodzinny dom pod Żninem. Strażacy musieli walczyć z ogniem i z... eternitem [zdjęcia]

Płonął wielorodzinny dom pod Żninem. Strażacy musieli walczyć z ogniem i z... eternitem [zdjęcia]

2024-11-24, 10:06
Tragedia na DK nr 10 w Przyłubiu. Dwie osoby zginęły w zderzeniu trzech samochodów [zdjęcia]

Tragedia na DK nr 10 w Przyłubiu. Dwie osoby zginęły w zderzeniu trzech samochodów [zdjęcia]

2024-11-23, 21:34
Marcin Sypniewski otworzył biuro poselskie w Bydgoszczy. Europarlamentarzyści są oderwani od realiów

Marcin Sypniewski otworzył biuro poselskie w Bydgoszczy. „Europarlamentarzyści są oderwani od realiów”

2024-11-23, 17:11
Komiksy w dłoniach i wielogodzinne rozmowy. W Inowrocławiu powstał klub dyskusyjny

Komiksy w dłoniach i wielogodzinne rozmowy. W Inowrocławiu powstał klub dyskusyjny

2024-11-23, 13:12
W leczeniu raka piersi dziś amputacje to rzadkość. Spotkanie w bydgoskim Centrum Onkologii

W leczeniu raka piersi dziś amputacje to rzadkość. Spotkanie w bydgoskim Centrum Onkologii

2024-11-23, 12:19
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę