Polskie ryby do Watykanu. Przygotują je kucharze z regionu
Karpie spod Krakowa i ryby morskie z Gdyni oraz Kołobrzegu spotkały się dziś w Toruniu podczas uroczystej odprawy polskich ryb do Watykanu i Rzymu.
We Włoszech 5-osobowa ekipa kucharzy m.in. z Torunia i Bydgoszczy przygotuje potrawy, które znajdą się na stole np. Papieskiej Akademii Dyplomatycznej. - Odprawa ryb nawiązuje do średniowiecznej tradycji - wyjaśnia Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp".
Polskie karpie, śledzie, flądry i dorsze zagoszczą już za kilka dni na opłatkowym spotkaniu wigilijnym dla Polonii wydawanym przez ambasadora oraz w Papieskiej Akademii Dyplomatycznej.
Akcja organizowana jest po raz trzeci. W minionych latach potrawy z polskich ryb uświetniły m.in. obiad dla Gwardzistów Szwajcarskich.