Już są znakomici w swoim fachu! Przyszli kucharze z regionu rywalizowali w Bydgoszczy [zdjęcia]

2024-11-21, 19:37  Ada Matusewicz/Redakcja
Konkurs „Mistrzowie w swoim fachu” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy/fot. Ada Matusewicz

Konkurs „Mistrzowie w swoim fachu” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy/fot. Ada Matusewicz

Mieli przygotować zupę, danie główne i deser – wszystko z owocami i warzywami w roli głównej. To było zadanie uczestników III edycji wojewódzkiego konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. Gospodarzem wydarzenia był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. 

Do rywalizacji stanęli uczniowie ze szkół gastronomicznych w Bydgoszczy, Tucholi, Inowrocławiu i Kowalewie Pomorskim, w dwuosobowych zespołach. Ich pracę oceniali bydgoscy szefowie kuchni.

Tematem były w tym roku warzywa, owoce i ich przetwory. – Naszym dzisiejszym celem jest stworzenie przepysznej zupy na podstawie pomidorów z chipsami z ziemniaków. Na danie główne mamy pierogi z kapustą kiszoną i grzybami z zasmażanym boczkiem, a na deser – zapiekane owoce z kruszonką i bezą – opisywała jedna z uczennic.

W konkursie chodzi o zdobycie cennego doświadczenia. – Mamy w tym roku egzamin i chcemy się sprawdzić, przygotować, zobaczyć, jak to wszystko wygląda – mówi.

Czego poza warzywami i owocami mogli użyć uczestnicy? – Są kasze, są mąki, więc ich kreatywność musi teraz zadziałać – tłumaczyli organizatorzy. – Na pewno jest to ocena bardzo subiektywna – natomiast jest też system doprawiania, łączenia produktów, który wpisuje się bardzo dobrze w nasz kanon kulinarny, zwłaszcza w Polsce. Młoda krew jest silna, kreatywna, ważne, żeby miała doświadczenie, które nabywa tutaj w szkole – mówi jeden z jurorów.

Pierwsze miejsce w konkursie zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych im. Ziemi Tucholskiej w Tucholi.

Relacja Ady Matusewicz/Redakcja

Bydgoszcz

Region

Z ich programów skorzystało 300 tys. mieszkańców regionu. NFZ podsumowuje rok

Z ich programów skorzystało 300 tys. mieszkańców regionu. NFZ podsumowuje rok

2025-02-06, 18:56
Przykładał ofierze nóż do szyi i okradał z pieniędzy. Proces po atakach na tirówki

Przykładał ofierze nóż do szyi i okradał z pieniędzy. Proces po atakach na tirówki

2025-02-06, 17:54
Żądał pieniędzy z kasy, grożąc nożem. Sprawca rozbojów w Bydgoszczy zatrzymany

Żądał pieniędzy z kasy, grożąc nożem. Sprawca rozbojów w Bydgoszczy zatrzymany

2025-02-06, 16:48
Kiełbasy z trutką na szczury rozrzucone w Bydgoszczy. Ostrzeżenie weterynarzy

Kiełbasy z trutką na szczury rozrzucone w Bydgoszczy. Ostrzeżenie weterynarzy

2025-02-06, 16:00
Strefa Płatnego Parkowania w Bydgoszczy rozszerzona od marca. Będą też nowe parkomaty [mapa]

Strefa Płatnego Parkowania w Bydgoszczy rozszerzona od marca. Będą też nowe parkomaty [mapa]

2025-02-06, 15:11
Głosowanie ws. uchylenia immunitetu posłowi Ardanowskiemu skreślone z porządku obrad

Głosowanie ws. uchylenia immunitetu posłowi Ardanowskiemu skreślone z porządku obrad

2025-02-06, 14:09
Szef rozbitego gangu narkotykowego nadal poszukiwany. Są pierwsze zarzuty w sprawie

Szef rozbitego gangu narkotykowego nadal poszukiwany. Są pierwsze zarzuty w sprawie

2025-02-06, 13:26
Rozwodniona breja z tłuszczem. Burza wokół obiadów w szkołach w Inowrocławiu

„Rozwodniona breja z tłuszczem”. Burza wokół obiadów w szkołach w Inowrocławiu

2025-02-06, 12:35
Golub-Dobrzyń zawdzięcza jej tradycje zielarskie. 400. rocznica śmierci Anny Wazówny

Golub-Dobrzyń zawdzięcza jej tradycje zielarskie. 400. rocznica śmierci Anny Wazówny

2025-02-06, 11:37
Kilogram narkotyków w rękach kryminalnych z Grudziądza. 29- i 32-latek z zarzutami

Kilogram narkotyków w rękach kryminalnych z Grudziądza. 29- i 32-latek z zarzutami

2025-02-06, 10:40
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę