„Dziczyzna to jest mięso przyprawione za życia". Kulinarny konkurs w „Gastronomiku" [zdjęcia]

2023-12-07, 18:32  Marta Kocoń/Redakcja
Trzy dania – przystawkę, zupę i danie główne – mieli do przygotowania uczestnicy II Wojewódzkiego Konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”/fot. nadesłane

Trzy dania – przystawkę, zupę i danie główne – mieli do przygotowania uczestnicy II Wojewódzkiego Konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”/fot. nadesłane

Trzy dania – przystawkę, zupę i danie główne – mieli do przygotowania uczestnicy II Wojewódzkiego Konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. W bydgoskim „Gastronomiku” o tytuł „mistrzów” walczyły dwuosobowe drużyny ze szkół branżowych i techników z regionu.

Uczniowie dopiero na miejscu poznali produkt przewodni rywalizacji – dziczyznę.

– Jako przystawkę zaproponowaliśmy trufle z dzika, zupę zrobiliśmy bardzo rozgrzewającą - krem z marchwi. I danie główne, czyli medalion z dzika z kaszą jaglaną... – Przygotowujemy pieczeń z grzybkami w marynacie z rozmarynem, z miodem i z winem... – mówili uczestnicy konkursu.

A efekty ich pracy oceniali szefowie kuchni – i myśliwi. – Dziczyzna to najlepsze mięso, najlepsze z tego względu, że dziko żyjąca zwierzyna sama odżywia się tym, co lubi – mówi Aleksandra Szulc z Polskiego Związku Łowieckiego – Zjada nie to, co człowiek jej poda, tylko to, na co ma ochotę. Na przykład sarna zjada 17 różnych gatunków ziół, czyli mówimy, że dziczyzna to jest mięso przyprawione za życia.

Jak dodaje, przyrządzenie dziczyzny nie jest trudne. – Trzeba posiąść odrobinę wiedzy, no i przede wszystkim włożyć serce w przygotowania. Sól, pieprz, troszkę wiedzy, dużo serca i wyjdą same pychoty – uśmiecha się.

Pierwsze miejsce w konkursie zajęła BZDZ, drugie - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, trzecie - Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim.

Więcej w relacji Marty Kocoń.

Relacja Marty Kocoń (Popołudnie z nami)

Region

Jeden mężczyzna już nie żył, drugi wymagał pomocy. Tragedia w Bydgoszczy

Jeden mężczyzna już nie żył, drugi wymagał pomocy. Tragedia w Bydgoszczy!

2025-03-23, 21:22
Kartofle, pyry czy bulwy Naukowcy UKW o Bydgoszczy, regionie i mieszkańcach [program]

Kartofle, pyry czy bulwy? Naukowcy UKW o Bydgoszczy, regionie i mieszkańcach [program]

2025-03-23, 21:00
Nauczą się strzelać, walczyć i rzucać granatem. W regionie można trenować z wojskiem

Nauczą się strzelać, walczyć i rzucać granatem. W regionie można trenować z wojskiem!

2025-03-23, 17:02
Prof. Marek Belka laureatem Nagrody Kopernika Ekonomisty. Odbierze ją w Grudziądzu

Prof. Marek Belka laureatem Nagrody Kopernika Ekonomisty. Odbierze ją w Grudziądzu

2025-03-23, 16:00
Motocyklista uderzył w drzewo w powiecie lipnowskim. Zginął na miejscu

Motocyklista uderzył w drzewo w powiecie lipnowskim. Zginął na miejscu

2025-03-23, 15:04
Tu zgromadzą zapasy wody, żywności i leków. Świecie tworzy Centrum Ochrony Ludności

Tu zgromadzą zapasy wody, żywności i leków. Świecie tworzy Centrum Ochrony Ludności

2025-03-23, 14:45
Płonął las niedaleko Włocławka. Rzecznik strażaków: Mógł być niedopałek, mogło podpalenie

Płonął las niedaleko Włocławka. Rzecznik strażaków: Mógł być niedopałek, mogło podpalenie

2025-03-23, 13:50
Mieszkańcy miasta i gminy Piotrków Kujawski głosują. Druga tura wyborów burmistrza

Mieszkańcy miasta i gminy Piotrków Kujawski głosują. Druga tura wyborów burmistrza

2025-03-23, 10:50
Ależ wystawa Kawał historii Polski opowiedziany... klockami Lego [zdjęcia]

Ależ wystawa! Kawał historii Polski opowiedziany... klockami Lego [zdjęcia]

2025-03-23, 08:30
Światowy Dzień Wody w Toruniu. Można było napić się z beczkowozu

Światowy Dzień Wody w Toruniu. Można było napić się z beczkowozu

2025-03-22, 21:11
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę