„Dziczyzna to jest mięso przyprawione za życia". Kulinarny konkurs w „Gastronomiku" [zdjęcia]

2023-12-07, 18:32  Marta Kocoń/Redakcja
Trzy dania – przystawkę, zupę i danie główne – mieli do przygotowania uczestnicy II Wojewódzkiego Konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”/fot. nadesłane

Trzy dania – przystawkę, zupę i danie główne – mieli do przygotowania uczestnicy II Wojewódzkiego Konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”/fot. nadesłane

Trzy dania – przystawkę, zupę i danie główne – mieli do przygotowania uczestnicy II Wojewódzkiego Konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. W bydgoskim „Gastronomiku” o tytuł „mistrzów” walczyły dwuosobowe drużyny ze szkół branżowych i techników z regionu.

Uczniowie dopiero na miejscu poznali produkt przewodni rywalizacji – dziczyznę.

– Jako przystawkę zaproponowaliśmy trufle z dzika, zupę zrobiliśmy bardzo rozgrzewającą - krem z marchwi. I danie główne, czyli medalion z dzika z kaszą jaglaną... – Przygotowujemy pieczeń z grzybkami w marynacie z rozmarynem, z miodem i z winem... – mówili uczestnicy konkursu.

A efekty ich pracy oceniali szefowie kuchni – i myśliwi. – Dziczyzna to najlepsze mięso, najlepsze z tego względu, że dziko żyjąca zwierzyna sama odżywia się tym, co lubi – mówi Aleksandra Szulc z Polskiego Związku Łowieckiego – Zjada nie to, co człowiek jej poda, tylko to, na co ma ochotę. Na przykład sarna zjada 17 różnych gatunków ziół, czyli mówimy, że dziczyzna to jest mięso przyprawione za życia.

Jak dodaje, przyrządzenie dziczyzny nie jest trudne. – Trzeba posiąść odrobinę wiedzy, no i przede wszystkim włożyć serce w przygotowania. Sól, pieprz, troszkę wiedzy, dużo serca i wyjdą same pychoty – uśmiecha się.

Pierwsze miejsce w konkursie zajęła BZDZ, drugie - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, trzecie - Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim.

Więcej w relacji Marty Kocoń.

Relacja Marty Kocoń (Popołudnie z nami)

Region

Chłopiec z Grudziądza wciąż w śpiączce. Prokuratura czeka z kwalifikacją wypadku w Kościerzynie

Chłopiec z Grudziądza wciąż w śpiączce. Prokuratura czeka z kwalifikacją wypadku w Kościerzynie

2024-08-14, 14:39
Alkomaty rozgrzane do czerwoności. Bydgoska policja skontrolowała prawie tysiąc kierowców

Alkomaty rozgrzane do czerwoności. Bydgoska policja skontrolowała prawie tysiąc kierowców

2024-08-14, 13:48
Poczta Polska planuje dobrowolne odejścia jeszcze w tym roku. To część transformacji

Poczta Polska planuje dobrowolne odejścia jeszcze w tym roku. To część transformacji

2024-08-14, 13:14
To oni walczyli o niepodległość Teraz kolejni stoją na straży kraju. Wojskowi odebrali oznaczenia [zdjęcia]

To oni walczyli o niepodległość! Teraz kolejni stoją na straży kraju. Wojskowi odebrali oznaczenia [zdjęcia]

2024-08-14, 12:56
Pracowity długi weekend przed policjantami. Wzmożone kontrole na drogach regionu

Pracowity długi weekend przed policjantami. Wzmożone kontrole na drogach regionu

2024-08-14, 12:13
Grudziądzkie jednoślady otrzymają dach nad głową. Miasto wybuduje specjalne garaże na rowery

Grudziądzkie jednoślady otrzymają dach nad głową. Miasto wybuduje specjalne garaże na rowery

2024-08-14, 11:32
Żar tropików w województwie Synoptycy ostrzegają przed upałem

Żar tropików w województwie? Synoptycy ostrzegają przed upałem

2024-08-14, 10:46
Marsz Równości po raz trzeci w Bydgoszczy. Organizatorzy przygotowali 40-metrową flagę

Marsz Równości po raz trzeci w Bydgoszczy. Organizatorzy przygotowali 40-metrową flagę

2024-08-14, 10:03
Zapomniane choroby wracają ze zdwojoną siłą Rozmowa Dnia o zbiorowej odporności

Zapomniane choroby wracają ze zdwojoną siłą? „Rozmowa Dnia” o zbiorowej odporności

2024-08-14, 09:15
Lekarze-specjaliści potrzebni od zaraz, również w naszym regionie. Wykaz Barometru Zawodów

Lekarze-specjaliści potrzebni od zaraz, również w naszym regionie. Wykaz Barometru Zawodów

2024-08-14, 08:32
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę