18 listopada 2023

2023-11-18
Fot. Rafał Łapiński/facebook.com/LasyPanstwowe

Fot. Rafał Łapiński/facebook.com/LasyPanstwowe

W listopadowym odcinku naszego radiowego cyklu „Dla Lasu, Dla Ludzi” skupiamy się na łowiectwie i pozyskiwaniu dziczyzny. Jak przypominają leśnicy, dziczyzna to nie tylko mięso ale także część historii. Spożywali ją królowie i szlachta. Podawana była bogato w trakcie wystawnych uczt. W okresie zaborów pełniła rolę jednego ze sposobów pielęgnowania polskiej tożsamości. Obecnie szeroko dostępna umożliwia wszystkim poznanie tradycji kulinarnej Polski. Dziczyzna to mięso wyjątkowe i przede wszystkim zdrowe, którego wartości odżywczych w żaden sposób nie można porównać z mięsem zwierząt hodowlanych. Łowiectwo jest w naszym kraju trwale wpisane w kulturę narodową. Znalazło odbicie w sztuce i literaturze. Uformowało trwałe wartości obyczajowe oraz moralne. Łowiectwo łączy ochronę przyrody z polowaniem, które stawia nie tylko na szacunek wobec zwierząt, ale również uszanowanie tradycji i etyki łowieckiej. Gospodarka łowiecka jest nierozerwalnie związana z gospodarką leśną, o którą dbają oczywiście leśnicy. O tym na kujawsko-pomorskiej antenie odpowiada Honorata Galczewska z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu.
Polskie Radio PiK - 18 listopada 2023 - Dla lasu, dla ludzi cz. 11

Zobacz także

23 grudnia 2023

23 grudnia 2023

21 października 2023

21 października 2023

23 września 2023

23 września 2023

19 sierpnia 2023

19 sierpnia 2023

22 lipca 2023

22 lipca 2023

17 czerwca 2023

17 czerwca 2023

20 maja 2023

20 maja 2023

22 kwietnia 2023

22 kwietnia 2023

18 marca 2023

18 marca 2023

18 lutego 2023

18 lutego 2023

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę