"Gęś w skowronkach"
"Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają" - pisał przed wiekami o tradycji serwowania dań z gęsiny na 11 listopada w wierszu Kasper Twardowski. Gęsina może jednak trafiać na polskie stoły o wiele częściej niż raz w roku. By tak się stało potrzebna jest promocja walorów tego mięsa, a także rozwój chowu przyzagrodowego gęsi w kraju. Cykl audycji o gęsinie mógłby temu właśnie służyć. W cyklu "Gęś w skowronkach" zaprezentujemy walory gęsiny jako mięsa w różnych kulinarnych odsłonach i w różnych zakątkach Polski, a także pokażemy, na czym polega przyzagrodowy chów gęsi oraz jak mogą dzięki niemu skorzystać polskie gospodarstwa i konsumenci (wskazanie dobrych praktyk - aktywizacja mieszkańców terenów wiejskich, zmniejszenie bezrobocia na wsi, dodatkowy dochód dla małych gospodarstw, propagowanie mięsa gęsiego).