Wyszukiwarka
Znalezione informacje z "Kulin"

Bliny, babka ziemniaczana, grzyby. Co się je na Podlasiu [KUCHNIA PIK-A]
2018-11-15Marcin Kożuszek po raz kolejny zabiera nas w podróż w poszukiwaniu specjałów kulinarnych Podlasia. W tym rejonie Polski kuchnia opiera się przede wszystkim na ziemniakach i grzybach. Na stołach nie brakuje także wspaniałych wypie… Czytaj dalej »

Festiwal Gęsiny w Przysieku ściągnął tłumy zainteresowanych
2018-11-11Tłumy uczestniczyły przez dwa dni w 10. edycji Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku k. Torunia. Był on elementem obchodów setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. W programie były m.in. pokazy kulinarne… Czytaj dalej »

Festiwal Gęsiny odbędzie się w weekend w Przysieku
2018-11-06Degustacje potraw z gęsiny, kulinarne prezentacje, m.in. Roberta Makłowicza, oraz kiermasz produktów reginalnych. Tak zapowiada się najbliższy weekend w podtoruńskim Przysieku. Czytaj dalej »

Kulinaria, koncerty i sprzęt wojskowy na pikniku w Minikowie
2018-09-09Koncerty, pokazy sprzętu wojskowego, atrakcje dla dzieci i regionalne specjały - to wszystko będzie się działo podczas Pikniku Niepodległości, który w niedzielę odbędzie się w Minikowie. Impreza wpisuje się w obchody 100-lecia… Czytaj dalej »

W ramach treningu kucharze wojskowi gotowali dla bydgoszczan
2018-09-06Reprezentacja kucharzy Wojska Polskiego trenowała dziś w Bydgoszczy przed Kulinarnym Pucharem Świata w Luksemburgu. Czytaj dalej »

Szlaki, kulinaria, kultura. „Wakacyjny PiKnik” był w Piotrkowie Kujawskim
2018-08-13Na początek wysłuchaliśmy legendy o początkach miasta i dowiedzieliśmy się, skąd pochodzi jego nazwa. Zachęcaliśmy też do aktywnego spędzania wolnego czasu, a o głównych atrakcjach Piotrkowa Kujawskiego opowiedział nam burmistrz… Czytaj dalej »

Hydrosommelier – profesja z przyszłością, ale pozostanie niszowa
2018-07-14Hydrosommelier to prestiżowa specjalność w świecie gastronomii i kulinariów. W Polsce, tak jak i w świecie, jest niewielu certyfikowanych hydrosommelierów. „Myślę, że to profesja z przyszłością, ale pozostanie niszowa” - mówi… Czytaj dalej »

Uczniowie z całego regionu rywalizowali w konkursie kulinarnym
2018-06-08Zamiast frytek, kebaba i pizzy był żurek, miodownik i gęsina, czyli kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza. Regionalna kuchnia królowała dziś na stołach w Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. Czytaj dalej »

Młody kucharz wyróżniony w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym
2018-05-21Sukces ucznia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Pochodzący z Kikoła Jakub Kuczkowski wyróżniony został w I Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym La Cucina Italiana 'La pasta italiana nel mondo- Makaron włoski na… Czytaj dalej »

Kącik kulinarny w szpitalu. Chore dzieci mogą gotować z rodzicami
2018-05-11Fundacja Dr Clown przy pomocy firmy Frosta stworzyła kącik kulinarny dla małych pacjentów onkologicznych i ich rodzin w bydgoskim szpitalu im. Jurasza. Czytaj dalej »