Mądrzejsze od kury? Jajko jest genialne! I smaczne nie tylko od święta!

2021-04-03, 16:35  Katarzyna Prętkowska/Redakcja
Karol Stawski do jajek podszedł naukowo./fot. Katarzyna Prętkowska

Karol Stawski do jajek podszedł naukowo./fot. Katarzyna Prętkowska

Karol Stawski do jajek podszedł naukowo./fot. Katarzyna Prętkowska

Karol Stawski do jajek podszedł naukowo./fot. Katarzyna Prętkowska

Jajko kurze to cud natury. Popatrzmy chociażby na jego kształt. To idealny łuk. Tak idealny, że kwoka siedząca na jajkach nigdy ich nie zgniecie. Tak idealny, że skopiowali go architekci starych...katedr!

Zanim o katedrze, zatrzymajmy się w kuchni. Jak sprawdzić, czy jajo jest świeże?

- Najprostszy test to włożyć świeże jajko do wody w temperaturze pokojowej. W tępym końcu jajka jest komora powietrzna. Gdy jajko jest świeże, komora powietrzna jest niewielka, a jajko tonie, bo ma większą gęstość, niż woda. Gdy jajko się starzeje, komora powietrzna się powiększa. Jajko zaczyna pływać coraz wyżej, aż w końcu wypływa na powierzchnię - mówi Karol Stawski z Centrum Nowoczesności "Młyn Wiedzy" w Toruniu.

I drugi patent Karola Stawskiego.

- Chodzi o to, czy białko jest w stanie żelu czy jest wodniste. Jeżeli żel jest bardzo wyraźny, to znaczy, że jajko jest świeże (...).

Jaki nacisk jest w stanie znieść jajko? Można to sprawdzić kładąc na jajka ułożone w wytłoczce...książki. Karol Stawski zdradza, że szyby pancerne i jajka są zbudowane warstwowo - w tej strukturze jest moc! Posłuchajmy, jaki był wynik "siłowego" eksperymentu. Więcej jajecznych ciekawostek w materiale Katarzyny Prętkowskiej.

Eksperymenty z jajem

Rodzina

Poznają region zza kółka. Inowrocławski Automobilklub zaprosił na wiosenny rajd

Poznają region zza kółka. Inowrocławski Automobilklub zaprosił na wiosenny rajd

2025-04-13, 09:21
Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba

Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba!

2025-04-13, 07:51
Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

Gościli ubogich przed bydgoską Bazyliką. Ponad 1000 osób na Śniadaniu Wielkanocnym

2025-04-12, 17:07
Region szykuje się do Wielkanocy Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

Region szykuje się do Wielkanocy! Warsztaty, spotkania, rozmowy i nie tylko [przewodnik na weekend]

2025-04-11, 15:40
Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

Wielkanocna atmosfera w Urzędzie Marszałkowskim. Tak wyglądał 36. kiermasz rękodzieła [zdjęcia]

2025-04-11, 06:54
Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

Pokazy ratownictwa i wykłady. O uzależnieniach w Collegium Medicum UMK

2025-04-08, 14:02
Chorzy są oskarżani o lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

Chorzy są oskarżani o… lenistwo. Choroba Addisona rzadka i późno diagnozowana

2025-04-07, 12:41
Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

Fundacja Sensorium: Chcemy pomóc osobom z autyzmem funkcjonować w miejscach publicznych

2025-04-07, 06:45
Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

Od 10 lat toruńskie mamy są dla siebie wsparciem w sieci. Jubileusz był okazją do spotkania

2025-04-06, 09:00
Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo [zdjęcia]

Łoś Wojtek, kapibary Astrid i Franek, lemury Lori i Lotka. Co się dzieje wiosną w zoo? [zdjęcia]

2025-04-05, 11:08
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę