Na świętego Marcina - gęsina w sieci! W tym roku gotowanie na ekranie! [transmisja online]

2020-11-07, 10:00  Andrzej Krystek
Risotto z gęsiną. Fot. Andrzej Goiński dla UMWKP

Risotto z gęsiną. Fot. Andrzej Goiński dla UMWKP

W tym roku nie będzie tradycyjnego Festiwalu Gęsiny w Przysieku.
- Organizatorzy wydarzenia przygotowali na weekend 7-8 listopada liczne pokazy internetowe z udziałem gwiazd kuchni - zapewnia Edyta Macieja - Morzuch z Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu.

Wszystkie pokazy kulinarne będą w tym roku transmitowane online na stronie www.czasnagesine.pl.

Swoje przepisy, w trakcie gotowania na żywo, zaprezentują mistrzowie gastronomii: Marlena Cichocka, Robert Sowa, Phillipe Abraham i Tomasz Jakubiak.


Plan tegorocznych prezentacji, wraz z przepisami

Sobota, 7 listopada

Marlena Cichocka

11:00 - Tacos z wolnogotowaną gęsiną w sosie Achiote z salsą mango i gęsina w sosie mole poblano (chilli z czekoladą) podawane z ryżem, posypane sezamem.

12:30 - Tacos z gęsiną duszoną w sosie smoked chipotle z salsą pico de gallo i meksykańska zupa z gęsiną, na bazie papryki chipotle i kukurydzy.

Robert Sowa

14:00 - Gęsie wątróbki z patelni pieczona pierś z gęsi z karmelizowanymi gruszkami i konfiturą z pomarańczy.

15:30 - Zupa z soczewicy z gęsiną i żołądki gęsie z chorizo.

Niedziela 8 listopada

Phillipe Abraham

11:00 - Kremowy pasztet z gęsiej wątróbki z palonym masłem i krokiet z konfitowanym udkiem gęsim, mus z jabłkiem z kurkumą i piklowaną czerwoną cebulą.

12:30 - Kompresowana terrina z żołądkami gęsimi, francuska musztarda, sos z wędzonej makreli i pieczona pieść z gęsi, veloute z kalafiorem, pieczone kasztany .

Tomasz Jakubiak

14:00 - Japońskie pierożki gyoza faszerowane pieczoną gęsiną i miętą i pikantnym sosem śliwkowym i chinskie buleczki bao z szarpaną gesia i modra kapustą.

15:30 - Ostra tajska sałatka z gęsiną, tajską bazylia i czerwona kapustą i makaron smażony z mieloną gęsiną w sosie ostrygowym.

Można będzie także zrobić zakupy na wirtualnym ryneczku.

Więcej w materiale Andrzeja Krystka.

Materiał Andrzeja Krystka (Popołudnie z nami)

Rodzina

Wspierają się z pieśnią na ustach Wyjątkowy chór Serca Torunia przygotowuje się do koncertu

Wspierają się z pieśnią na ustach! Wyjątkowy chór „Serca Torunia” przygotowuje się do koncertu

2025-01-23, 21:14
Grupa Kochając osobę z demencją podaje pomocną dłoń. W Bydgoszczy powstaje miejsce wsparcia

Grupa „Kochając osobę z demencją” podaje pomocną dłoń. W Bydgoszczy powstaje miejsce wsparcia

2025-01-23, 20:16
Największa atrakcja  karmienie zwierząt Ferie w zoo w bydgoskim Myślęcinku [zdjęcia]

Największa atrakcja – karmienie zwierząt! Ferie w zoo w bydgoskim Myślęcinku [zdjęcia]

2025-01-23, 10:22
Dzieci z regionu mogą spełnić swoje marzenie Strażacy organizują drzwi otwarte [zdjęcia, wideo]

Dzieci z regionu mogą spełnić swoje marzenie! Strażacy organizują drzwi otwarte [zdjęcia, wideo]

2025-01-22, 18:17
Czy lodowisko w Kruszwicy to dobry pomysł Zdania mieszkańców są podzielone [sonda]

Czy lodowisko w Kruszwicy to dobry pomysł? Zdania mieszkańców są podzielone [sonda]

2025-01-22, 16:41
Klejnot Borów Tucholskich odsłonił swoje tajemnice podczas drzwi otwartych

Klejnot Borów Tucholskich odsłonił swoje tajemnice podczas drzwi otwartych

2025-01-22, 15:48
Wojciech Koper w Rozmowie Dnia: Będą kontrole kart szczepień obowiązkowych wszystkich dzieci

Wojciech Koper w "Rozmowie Dnia": Będą kontrole kart szczepień obowiązkowych wszystkich dzieci

2025-01-22, 09:00
Dzień Babci i Dziadka w Narodowym Funduszu Zdrowia. Przygotowano wiele atrakcji dla seniorów

Dzień Babci i Dziadka w Narodowym Funduszu Zdrowia. Przygotowano wiele atrakcji dla seniorów

2025-01-22, 08:41
Kontrole autokarów w Kujawsko-Pomorskiem. ITD: Liczba ujawnianych usterek jest coraz mniejsza

Kontrole autokarów w Kujawsko-Pomorskiem. ITD: Liczba ujawnianych usterek jest coraz mniejsza

2025-01-22, 07:45
Ilu mamy seniorów w regionie Urząd Statystyczny odpowiada: coraz więcej. Rośnie długość życia

Ilu mamy seniorów w regionie? Urząd Statystyczny odpowiada: coraz więcej. Rośnie długość życia

2025-01-21, 06:54
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę