Gospodynie z Lubicza gotowały z Mateuszem Gesslerem. W menu: zrazy Zagłoba!
W ubiegłym roku wygrały Bitwę Regionów, a w sobotę w Łodzi gotowały z Mateuszem Gesslerem. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Lubicza „Aktywny Zakątek” zostały zaproszone do wspólnego gotowania wielkanocnych potraw na przedświątecznym kiermaszu.
Na ich stoisku znalazły się się regionalne przysmaki oraz ozdoby. - Zrobiłyśmy mnóstwo swojskich, fajnych rzeczy – rękodzieła, i gotujemy… Myślę, że będziemy mogły się bardzo dobrze zaprezentować – zapowiadała przed wyjazdem Joanna Zientarska.
– Naszą specjalnością są żeberka winne, które pozwoliły nam w ubiegłym roku wygrać konkurs „Bitwa Regionów”. Robimy żur, na własnym zakwasie, z białą swojską kiełbasą, i zrazy à la Zagłoba, przygotowywane od początku istnienia gospody Zagłoba, którą prowadziła nasza pani sołtys, a zarazem członkini naszego Koła – mówiła. Czym różnią się od innych zrazów? – Dolewa się piwa i farsz robi się z białej kiełbasy – tłumaczyła.