Ryby po staropolsku. W Grudziądzu próbują gotować, jak nasze prababcie [wideo, zdjęcia]
Ryba grały rolę główną podczas konkursu kulinarnego, zorganizowanego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Grudziądzu.
W rywalizacji brało udział 20 zespołów ze szkół i kół gospodyń wiejskich. Rybę przyrządzano na różne sposoby.
- Robimy pstrąga w sosie musztardowym - najpierw zaprawkę z mąki i masła, potem dodajemy musztardę i taką zupę jakby – mówili uczniowie. - Mamy dwie grupy - jedna gotuje rybę w sosie szafranowym, a druga w czerwonym winie. Mamy karpia pokrojonego w dzwonki, którego wrzucimy do brytfanny, zalejemy czerwonym winem i bulionem rybnym z warzywami - dodawali inni.
Młodzi ludzie gotowali na podstawie książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”.
Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Gastronomicznych w Grudziądzu/wideo: Marcin Doliński