Regionalne potrawy, karuzele i świąteczna ciuchcia! Jarmark Politechniki Bydgoskiej otwarty [zdjęcia, wideo]
Są stoiska z rękodziełem, świątecznymi ozdobami i lokalną żywnością, a także wesołe miasteczko z karuzelami, kolejką górską i ciuchcią św. Mikołaja – Akademicki Jarmark Bożonarodzeniowy został otwarty. Na organizowane przez Politechnikę Bydgoską wydarzenie można się wybrać do uczelnianego kampusu w Fordonie.
Akademicki Jarmark Bożonarodzeniowy rozpoczął się od uroczystego wjazdu kolejki świątecznej, na której czele pojawił się prof. Marek Adamski, rektor uczelni. Taka inauguracja stała się tradycją w murach Politechniki.
– Myślę, że to jest super. Ciuchcia i to najprawdziwsza Świętego Mikołaja też przyciąga – podkreśliła jedna z kobiet. Inni uczestnicy już zrobili pierwsze zakupy. Co można zjeść na terenie jarmarku? – Mamy barszczyk z pasztecikiem, bigosik z bułeczką, golonkę z kapustą, hot dogi z białą kiełbasą i z sosem curry. Powidła od świeżego pieczywa, czy też jako prezent dla teściowej.
W jarmarkowych kramach swoje wyroby oferuje ponad 30 wystawców. Na odwiedzających czeka też muzyka na żywo, a w niedzielę (15 grudnia) pokazy kulinarne połączone z degustacją. Jarmark jest otwarty w piątek (13 grudnia) do 20:00, w sobotę (14 grudnia) od 12:00 do 20:00 i w niedzielę od 12:00 do 18:00.