27 września 2024
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby .
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- A jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
W Dyżurze eksperta rozmawialiśmy o bezpiecznym grzybobraniu z fachowcami - klasyfikatorami grzybów z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy. Gośćmi Ewy Kurzawy byli: Marta Myśliwiec i Wojciech Latos – klasyfikatorzy grzybów. Zapraszamy do odsłuchania audycji.