21 grudnia 2019
2019-12-21
W audycji z cyklu „Porozmawiajmy o kulturze” Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Alicja Marika Lubowicka z Domu Mikołaja Kopernika w Toruniu, zasiadają przy stole z Kopernikiem. Pretekstem do naszego spotkania jest wystawa, którą w „Domu Kopernika” można oglądać i której tematem są posiłki jakie przygotowywano na przełomie XV i XVI wieku. Słuchacze mają szansę dowiedzieć się więcej o polskich i włoskich daniach Kopernika, kuchni krzyżackiej, pigułkach cesarskich, poście obowiązującym przez 200 dni w roku, a także o 600-letnich jajkach, które są jednym z archeologicznych zabytków pokazywanych na wystawie. Można się także dowiedzieć, jak wyglądała kuchnia mieszczańska, jakich używano naczyń a także jak przechowywano jedzenie. Bo okazuje się, że już w średniowieczu znano ...lodówki.