Kuchnia PiK-a

...poleca Radosław Kożuszek :)

...poleca Radosław Kożuszek :)

„Kuchnia PiK-a” to cotygodniowy magazyn pełen kulinarnych doznań smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

W „Kuchni PiK-a” gościmy ponownie Radosława Kożuszka, który wielokrotnie już dzielił się swoimi kuchennymi doświadczeniami. Opowiadał o świątecznych potrawach oraz egzotycznych smakach przywiezionych z licznych podróży. Tym razem rozmawiać będziemy o kujawsko-pomorskiej tradycji kulinarnej naszego regionu. Zaczynamy od Kujaw, gdzie królują żurek, czarnina, kaczka, śliwka i chleb z gzikiem.

W każdy wtorek około godziny 11:20 zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

8 kwietnia 2025

2025-04-08
Ile musimy czekać na wiosenną pogodę, która nie schowa się po kilku dniach? Na szczęście przy pomocy dań z całego świata możemy zaserwować sobie pyszne promyki słońca! Tym razem Radosław Kożuszek spojrzał w kierunku Meksyku i podzielił się przepisem na zupę, która w zależności od wyboru, może być w pełni wegańska.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 8 kwietnia 2025

1 kwietnia 2025 – wegetariańskie spaghetti

2025-04-01
Choć mamy już wiosnę, to jeszcze musimy poczekać na wzrost temperatur. Dlatego chcemy się dogrzać i dostarczyć energii. Z tej okazji sięgamy po ryże i makarony. Co pierwsze przychodzi nam do głowy? Spaghetti! Dziś Radosław Kożuszek podzielił się przepisem na wegetariańskie danie, w którym zamiast mięsa mielonego dodamy czerwoną fasolę.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 1 kwietnia 2025

25 marca 2025 – Medfouna

2025-03-26
W chłodne dni mamy ochotę zjeść coś ciepłego i aromatycznego, chwilami chcemy sięgnąć po coś ostrego, mięsnego i mącznego. Bardzo często myślimy o pizzy, może i takiej nietypowej. Radosław Kożuszek podzielił się przepisem na medfounę, czyli… danie „pizzopodobne” z Maroka.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 25 marca 2025

18 marca 2025 – Pastilla

2025-03-18
O ile w naszym kraju jest dość zimno, to w łatwy sposób możemy wprowadzić odrobinę słońca do naszej kuchni. Radosław Kożuszek zerknął dziś do marokańskich przepisów, które uchodzą za najlepsze w Afryce. Z połączenia aromatów hiszpańskich, bliskowschodnich i afrykańskich powstała marokańska zapiekania – Pastilla.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 11 marca 2025

11 marca 2025 – zupa Hariri

2025-03-11
Harira to narodowa marokańska zupa, która jest pełna smaku. Pod koniec lata mamy prawdziwy wysyp owoców i warzyw. Podpowiadaliśmy, jak ją przygotować. Materiał przygotował Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 4 marca 2025

4 marca 2025

2025-03-04
Co można, a wręcz wypada zjeść przed Wielkim Postem? Z pomocą przychodzi Radosław Kożuszek, który podzielił się przepisem na tradycyjnego śledzika. Jednak ta ryba to nie tylko nasza domena, ale cieszy się popularnością również w Skandynawii. Dzisiaj zwróciliśmy uwagę na szwedzkiego śledzia z czerwoną cebulą.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 4 marca 2025

25 lutego 2025 (powtórka) – pączki kujawskie

2025-02-25
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek! Dlatego temat mógł być tylko jeden – pączki kujawskie, które są niepowtarzalne w skali kraju. Wyróżniają się m.in. rozmiarem, chrupiącą skórką i sposobem wypieku. Więcej szczegółów zdradził Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 25 lutego 2025

18 lutego 2025 (powtórka) – pierogi Dim Sum

2025-02-19
Polska słynie z pierogów, jednak tym razem Radosław Kożuszek zajął się egzotyczną odmianą tego dania. Malutkie pierożki Dim Sum to lekka przekąska pochodząca z południa Chin. Jak je wykonać w domowym zaciszu? Zapraszamy do odsłuchania audycji.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 18 lutego 2025

11 lutego 2025 – zupa chorizo

2025-02-12
W „Kuchni PiK-a” jak zwykle pachnąco i smacznie. Radosław Kożuszek proponuje zupę z „chorizo” – kiełbasą popularną w kuchni hiszpańskiej. Czy jednak tylko z kiełbasy?
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 11 lutego 2025

4 lutego 2025 – Chaczapuri

2025-02-04
Chaczapuri zdobywa popularność w naszym kraju. To za sprawą gruzińskich i ukraińskich piekarni. Co chowa się za tą nazwą? O tym opowiadał Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 4 lutego 2025
Radiowe pasmo kultury, sztuki i edukacji!
Do słuchania audycji zachęcają: Piotr Majewski i Ewa Kurzawa.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

„PiKtogramy”
Polskie Radio PiK
ul.Gdańska 48
85-006 Bydgoszcz
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę