Kuchnia PiK-a

...poleca Radosław Kożuszek :)

...poleca Radosław Kożuszek :)

„Kuchnia PiK-a” to cotygodniowy magazyn pełen kulinarnych doznań smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

W „Kuchni PiK-a” gościmy ponownie Radosława Kożuszka, który wielokrotnie już dzielił się swoimi kuchennymi doświadczeniami. Opowiadał o świątecznych potrawach oraz egzotycznych smakach przywiezionych z licznych podróży. Tym razem rozmawiać będziemy o kujawsko-pomorskiej tradycji kulinarnej naszego regionu. Zaczynamy od Kujaw, gdzie królują żurek, czarnina, kaczka, śliwka i chleb z gzikiem.

W każdy wtorek około godziny 11:20 zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

25 lutego 2025 (powtórka) – pączki kujawskie

2025-02-25
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek! Dlatego temat mógł być tylko jeden – pączki kujawskie, które są niepowtarzalne w skali kraju. Wyróżniają się m.in. rozmiarem, chrupiącą skórką i sposobem wypieku. Więcej szczegółów zdradził Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 25 lutego 2025

18 lutego 2025 (powtórka) – pierogi Dim Sum

2025-02-19
Polska słynie z pierogów, jednak tym razem Radosław Kożuszek zajął się egzotyczną odmianą tego dania. Malutkie pierożki Dim Sum to lekka przekąska pochodząca z południa Chin. Jak je wykonać w domowym zaciszu? Zapraszamy do odsłuchania audycji.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 18 lutego 2025

11 lutego 2025 – zupa chorizo

2025-02-12
W „Kuchni PiK-a” jak zwykle pachnąco i smacznie. Radosław Kożuszek proponuje zupę z „chorizo” – kiełbasą popularną w kuchni hiszpańskiej. Czy jednak tylko z kiełbasy?
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 11 lutego 2025

4 lutego 2025 – Chaczapuri

2025-02-04
Chaczapuri zdobywa popularność w naszym kraju. To za sprawą gruzińskich i ukraińskich piekarni. Co chowa się za tą nazwą? O tym opowiadał Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 4 lutego 2025

28 stycznia 2025 – Badridżani

2025-01-28
W zimowej oprawie szukamy skojarzeń z latem, nawet wśród potraw. A może bakłażan? Co można z niego zrobić? Choćby popularne w gruzińskiej kuchni badridżani. Oprócz bakłażanów potrzebne nam będą orzechy włoskie, czosnek i owoc granatu. Jak to wszystko skomponować w atrakcyjne danie? O tym w „Kuchni PiK-a” Iwony Muszytowskiej-Rzeszotek, dokładnie i jak zwykle smacznie mówi Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 28 stycznia 2025

21 stycznia 2025 – ciasto Pchali z Gruzji

2025-01-21
Co zjeść, gdy za oknem chłód? Zamiast dań mięsnych tłustych czy słodkich, można sięgnąć po ziołowe ciasto pchali, które wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z ziołami, choć zawiera wszystko co roślinne. Jak przygotować takie danie? W „Kuchni PiK-a” Iwony Muszytowskiej-Rzeszotek, dokładnie to wyjaśnia i poleca Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 21 stycznia 2025

14 stycznia 2025 – kotleciki Bún Chả

2025-01-17
Niemal na półmetku stycznia, czyli w oprawie chłodu, chętnie szukamy orientalnych smaków. Można przyrządzić coś, co kojarzy się z polskimi klopsikami mielonymi, np. grillowane wietnamskie kotleciki wieprzowe Bún Chả. To prawdziwa jednodaniowa uczta, a jak ją przygotować i podać? O tym w „Kuchni PiK-a” Iwony Muszytowskiej-Rzeszotek, dokładnie i jak zwykle smacznie mówi Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 14 stycznia 2025

7 stycznia 2025 – zupa Pho

2025-01-08
Gdy temperatury za oknem zaczynają spadać, chcemy jak najszybciej się rozgrzać. Chcemy zjeść coś, dzięki czemu poczujemy się lepiej. W poszukiwaniach takiego dania lądujemy na obszarach Wietnamu i Chin. Radosław Kożuszek podzielił się sposobem na przygotowanie zupy pho.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 7 stycznia 2025

31 grudnia 2024 – kiełbasa z soczewicą

2025-01-01
Jak kulinarnie przywitać 2025 rok? W zależności od regionu świata, robi się to na inny sposób. Czym się różni sylwestrowa uczta w Hiszpanii od tej w Niemczech, czy w Palestynie. My zwróciliśmy uwagę na Półwysep Apeniński. Radosław Kożuszek przygotował przepis na kiełbasę z soczewicą, która jest kultowym daniem we Włoszech.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 31 grudnia 2024

24 grudnia 2024 – historia karpia

2024-12-26
W Wigilijnej odsłonie audycji przypominaliśmy o karpiu, który stał się symbolem świątecznych potraw. Choć nie był pierwszy wyborem w polskich kuchniach. Boom na tę rybę pojawił się w okresie PRL-u. Historię karpia w naszej kulturze przedstawił Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 24 grudnia 2024
Radiowe pasmo kultury, sztuki i edukacji!
Do słuchania audycji zachęcają: Piotr Majewski i Ewa Kurzawa.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

„PiKtogramy”
Polskie Radio PiK
ul.Gdańska 48
85-006 Bydgoszcz
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę