Zobacz także
1 lutego 2022
Już jutro obchodzimy Dzień Naleśnika! Cieniutkie lub grube, na słodko albo na ostro – pomysłów na nie jest wiele. A jaka jest ich historia? Właśnie o… Czytaj dalej »
25 stycznia 2022
W najbliższą niedzielę obchodzimy „Dzień Rogalika”. Skąd się wzięły rogaliki na naszym stole? Jakim wydarzeniom historycznym je zawdzięczamy i komu?… Czytaj dalej »
18 stycznia 2022
Wczoraj obchodziliśmy światowy dzień pizzy. W Polsce, Stanach Zjednoczonych i Hispanii to święto celebrowane będzie 9 lutego. Skąd wzięła się pizza na… Czytaj dalej »
11 stycznia 2022
Radosław Kożuszek opowiada o tym jak na polski stół trafił gulasz. Czytaj dalej »
3 stycznia 2022
Tegoroczna Kuchnia PiK-a będzie pełna smaków ale też historii. Dziś Radosław Kożuszek opowiada o przeszłości kotleta schabowego. Czytaj dalej »
28 grudnia 2021
Dziś dwie ostatnie potrawy z listy produktów regionalnych ale wyjątkowe bo nie tylko zimowe ale przede wszystkim zapewniające nam w przyszłym roku szczęście… Czytaj dalej »
21 grudnia 2021
Dziś w Kuchni PiK-a z Radosławem Kożuszkiem zasiadamy do wigilijnego stołu. Czytaj dalej »
14 grudnia 2021
Dziś „Kuchnia PiK-a” ma zapach piernika! Właśnie ten przysmak świąteczny, na liście produktów regionalnych, znalazł Radosław Kożuszek. Posłuchajmy… Czytaj dalej »
7 grudnia 2021
Pierogi w naszym regionie zagościły tak naprawdę dość niedawno – po I wojnie światowej. Na przestrzeni tego stulecia mieszkańcy Kujaw i Pomorza opracowali… Czytaj dalej »
23 listopada 2021
Była gęsina, była kaczka, czas na zająca, ale fałszywego. Jaki przysmak wpisany na listę produktów regionalnych kryje się pod tą nazwą? O tym opowiada… Czytaj dalej »