18 sierpnia 2018 - PiKnik w Grucznie

2018-08-18
Festiwal Smaku w Grucznie. Fot. Dorota Gruszka.

Festiwal Smaku w Grucznie. Fot. Dorota Gruszka.

Sobotnie popołudnie spędziliśmy na jednym z największych wydarzeń gastronomicznych w naszym województwie. Mowa tu oczywiście o Festiwalu Smaku w Grucznie.
Spotkaliśmy wiele osób zainteresowanych kuchnią tradycyjną, a z naszymi gośćmi rozmawialiśmy o wielu pomysłach na dania. Udało nam się spróbować wielu potraw oraz ciekawych dań.
Zapraszał Andrzej Krystek.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - Rozmowa z organizatorem Festiwalu w Grucznie, Jarosławem Pająkowskim. Usłyszeliśmy o organizacji wydarzenia oraz o ilości wystawców.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - O ilości wystawców branych pod uwagę oraz podziałach jury rozmawialiśmy z Wiesławem Karpusiewiczem. Przedstawił nam on również zwycięzców poszczególnych konkursów kulinarnych.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - Rozmowa z odwiedzającymi Festiwal Smaku oraz wieloletnim jurorem konkursów smaku, Markiem Gąsiorowskim. Usłyszeliśmy o tym jak nowocześni producenci potrafią przypominać nam smaki dzieciństwa.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - Rozmowa z wieloletnim jurorem konkursów smaku, Markiem Szczygielskim. Opowiedział nam o tym co ciekawego znajduje się na imprezie oraz o tym co go tu urzekło.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - Rozmowa z twórczynią sernika z szarą renetą z wytwórni Miód Malina. Honorata Jankowska uchyliła rąbek tajemnicy związany z wypiekanym sernikiem oraz usłyszeliśmy dlaczego ludzie sięgają po stare i sprawdzone smaki.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - Co ma w sobie najlepszy miód na festiwalu oraz jak wyglądał sezon z perspektywy pszczoły. Rozmowa z twórcą zwycięskiego miodu, Tomaszem Paulą.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - Rozmowa z laureatką w kategorii danie, Mirosławą Wilk. Kilka słów o kozie na wilczy apetyt, poznaliśmy sekret koźliny oraz usłyszeliśmy co cieszy się największym wzięciem. Dowiedzieliśmy się jak zrobić tuszonkę z jagnięciny oraz skąd jest najlepsza jagnięcina, o tym rozmawialiśmy z Piotrem Lenartem.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - W Alei Serowej rozmawialiśmy z przedstawicielem Kaszubskiej Kozy. Poznaliśmy sekrety wielu wytwarzanych serów oraz usłyszeliśmy co to pijana koza. Poznaliśmy historię pojawienia się żółtego sera na naszym terenie.
Wakacyjny PiKnik w Grucznie - Rozmowa z Ireną Olejniczak, która dostała nagrodę za gęsinę pieczoną w słoiku. Skąd pomysły i receptury na potrawy? Dodatkowo, które dania ze stoiska interesują ludzi najbardziej.

Zobacz także

Przeżyj PiK-ne lato :)

Przeżyj PiK-ne lato :)

Od 23 czerwca kilkunastu dziennikarzy Polskiego Radia PiK przez całe wakacje będzie przemierzać nasz region w poszukiwaniu wakacyjnych tematów. Opowiemy o tym jak różnorodne jest nasze województwo. Gdzie warto spędzać wolny czas. Jakie pasje mają mieszkańcy. Poszukiwać będziemy tego co wspólne, ale i wyjątkowe. Będziemy Państwu także towarzyszyć w czasie letnich spotkań.
Odwiedzimy i Ciebie... :)

Odwiedzimy i Ciebie... :)

Tysiące kilometrów. Setki miejsc. Turystyczne atrakcje i historyczne ciekawostki. Legendy. Kulinaria. Ekstremalne wyzwania. Lokalne inicjatywy. Ludzie pełni pasji. To będzie wyjątkowe lato na antenie Polskiego Radia PiK.
Z radiem na wakacjach

Z radiem na wakacjach

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę