Zobacz także
22 marca 2022
Gofry nierozerwalnie kojarzą się z latem, ale swoje święto mają za kilka dni. 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Dlatego o gofrach opowiada… Czytaj dalej »
15 marca 2022
W „Kuchni PiK-a” Radosław Kożuszek postanowił tym razem omówić historię nuggetsów. Posłuchajmy! Czytaj dalej »
8 marca 2022
W „Kuchni PiK-a” poznamy tym razem historię parówek. Radosław Kożuszek opowie o tym, skąd pochodzą i jak wyglądała ich atrakcyjna podróż po świecie… Czytaj dalej »
1 marca 2022
Dziś, Radosław Kożuszek opowiada, skąd wziął się obchodzony dzisiaj, we wtorek, zapustny Śledzik? Czytaj dalej »
22 lutego 2022
Tuż przed Tłustym Czwartkiem w „Kuchni PiK-a” Radosław Kożuszek opowiadał o... chruścikach. Posłuchajmy! Czytaj dalej »
15 lutego 2022
Tłusty Czwartek już niedługo! Szykując się na kaloryczne szaleństwo, Radosław Kożuszek zapozna nas dziś z historią i pochodzeniem pączusia w „Kuchni… Czytaj dalej »
8 lutego 2022
Dzień Ciasta Marchewkowego co prawda za nami, ale w „Kuchni PiK-a” nie może braknąć opowieści o tym zimowym przysmaku, który znany jest na całym świecie… Czytaj dalej »
1 lutego 2022
Już jutro obchodzimy Dzień Naleśnika! Cieniutkie lub grube, na słodko albo na ostro – pomysłów na nie jest wiele. A jaka jest ich historia? Właśnie o… Czytaj dalej »
25 stycznia 2022
W najbliższą niedzielę obchodzimy „Dzień Rogalika”. Skąd się wzięły rogaliki na naszym stole? Jakim wydarzeniom historycznym je zawdzięczamy i komu?… Czytaj dalej »
18 stycznia 2022
Wczoraj obchodziliśmy światowy dzień pizzy. W Polsce, Stanach Zjednoczonych i Hispanii to święto celebrowane będzie 9 lutego. Skąd wzięła się pizza na… Czytaj dalej »